Politic

Valori, Demnitate, Dezvoltare, Dreptate, Grijă față de oameni și Atitudine! Aceste puncte fac parte din Rezoluția adoptată de Consiliul Naţional Politic al PDM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi a avut loc Consiliul Naţional Politic al Partidului Democrat din Moldova, în cadrul acestuia a fost adoptată o rezoluție care include principiile de bază pe care PDM îşi va desfăşura activitatea în continuare sunt: atitudine faţă de oameni, grijă faţă de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate, valori.

PDM a început să facă schimbări pe acestă direcţie imediat după ultimul Congres, care a avut loc în decembrie 2016. Iar rezultatele s-au văzut în evoluţia pozitivă a partidului în sondajele de opinie, oamenii au remarcat primii paşi de apropiere spre ei.

Fiecare reprezentant al PDM, delegat în instituţii ale statului sau susţinut de partid pentru diferite funcţii, va avea sarcina foarte clară de a-şi desfăşura activitatea punând la bază rezolvarea problemelor prioritare ale cetăţenilor din domeniul său de activitate, se spune în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al Partidului Democrat din Moldova.

1. Atitudine.Schimbarea clasei politice trebuie să înceapă de la politicieni şi, în primul rând, de la o schimbare de atitudine faţă de cetăţeni, de la asumarea responsabilităţilor, de la direcţionarea clară a activităţii lor spre interesul oamenilor. Reforma clasei politice, pe care am lansat-o deja în acest an, trebuie continuată pornind chiar de la acest obiectiv – o schimbare radicală a atitudinii politicienilor faţă de cetăţeni.

2. Grija faţă de oameni, faţă de viitorul lor. Educaţia joacă un rol foarte important pentru modernizarea ţării. De aceea, PDM a început să acorde o atenţie deosebită acestui domeniu de la preluarea recentă a conducerii ministerului de resort. Educaţia este unul dintre domeniile în care s-a improvizat enorm anii trecuţi, cu efecte extrem de negative asupra copiilor, părinţilor şi profesorilor. Este un domeniu greoi şi birocratic, care necesită transformări profunde.

De asemenea, sănătatea şi protecţia socială sunt domenii în care oamenii aşteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, unul care să aibă la bază atât modernizarea lui, cât şi eliminarea abuzurilor şi inechităţii sociale.

3. Dreptate. Oamenii spun că simt nedreptăţi în mai multe domenii, începând cu modul în care a funcţionat justiţia în aceşti ani, până la modul în care au acţionat instituţiile de anchetă sau control. E adevărat, Republica Moldova este o ţară în care nivelul abuzurilor în aceste domenii este încă ridicat.

Vor fi combătute mult mai activ injustiţia, infracţiunile şi violenţa socială. Ministerul de Interne are deja sarcini foarte clare în acest sens.

4.  Dezvoltare. Cetăţenii vor drumuri mai bune, vor să simtă că economia se dezvoltă. Pentru a oferi un impuls pozitiv în această sferă a dezvoltării, am început cu înlăturarea problemelor cronice din sistem.

Pentru anii următori, va fi propus un program ambiţios pentru localităţile din Republica Moldova – „Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care să îmbunătăţim considerabil infrastructura şi potenţialul de dezvoltare a satelor. Acest program va fi demarat chiar la începutul anului 2018.

5. Demnitate. Moldovenii trebuie să-şi recapete demnitatea. Fie că se vorbește despre modul în care sunt trataţi în ţară de către instituţiile statului, fie de atitudinea venită din extern faţă de cetățenii Republicii Moldova. Ambele situaţii sunt la fel de importante pentru PDM.

Recent, Guvernul a luat atitudine atunci când cetăţenii săi au fost jigniţi şi umiliţi în mod inadmisibil de un demnitar din Federaţia Rusă, pe care l-a declarat imediat persona nongrata. La fel, Guvernul a cerut în mod oficial la ONU includerea pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

6. Valori. Valorile europene sunt prioritare pentru Partidul Democrat din Moldova. Acestea sunt promovate de reprezentanții PDM atât în guvern cât și în Parlament. Acţiunile PDM vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a ţării. Iar iniţiativa partidului, de introducere în Constituţia Republicii Moldova a dezideratului integrării europene, e o confirmare că PDM abordează lucrurile cât se poate de serios.

Toate aceste cerinţe vin de la oameni. Este modul în care ei încep să se implice în actul guvernării, în activitatea unui Guvern care este al lor, nu al PDM sau al altor partide. Rolul PDM ca partid aflat la guvernare fiind să găsească soluţiile cele mai bune pentru cerinţele pe care le are societatea.

loading...

Comments are closed.