Oficial

Vama a colectat în ianuarie la bugetul statului peste 1,4 miliarde de lei. Cu circa 6% mai mult ca în ianuarie 2019

Pinterest LinkedIn Tumblr

În luna ianuarie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 1 miliard 428 milioane lei, cu peste 193 milioane lei mai mult (cca. 6%), comparativ cu intervalul corespondent al anului precedent. În perioadă menţionată, au fost perfectate 38 932 de declaraţii vamale.

Pe parcursul lunii trecute, au fost constatate 478 de încălcări ale legislaţiei vamale, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal.

Cele mai frecvente încălcări se referă la depăşirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declaraţiei vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. Tot în perioada vizată, au fost întocmite 334 de procese-verbale cu privire la contravenţie şi aplicate amenzi în sumă de 1,3 milioane lei.

În perioada de referinţă, fluxul unităţilor de transport a constituit 360 052 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leuşeni şi Sculeni, cu 81 753 şi respectiv, 57 434 de traversări.

Serviciul Vamal administrează Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal (+373 22 574 111), unde pot fi obţinute informaţii despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau înregistrate reclamaţii cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajaţii instituţiei.

În luna ianuarie, operatorii Liniei de informare au răspuns la 1 382 solicitări de informaţii legate de vamă.

Citește și: Vești bune pentru șoferi: Guvernul promite revenirea la plafonarea prețurilor carburanților

Comentați știrea

loading...

Comments are closed.