Alte știri

Vânătoare în siguranță! Poliția în colaborare cu agențiile ecologice teritoriale întreprind acţiuni comune de antibraconaj

Pinterest LinkedIn Tumblr

Urmare a stabilirii perioadei de vânătoare (19 august 2017 – 25 februarie 2018), Poliţia, deşi nu are atribuţii directe în domeniul securităţii mediului ambiant, conform competenţei, întreprinde permanent un şir de măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.

Anual, la începutul sezonului de vânătoare, Poliţia elaborează dispoziţii care stabilesc sarcini concrete pentru efectivul poliţienesc antrenat în activităţile de conlucrare la prevenirea şi contracararea încălcărilor legislației din domeniul protecţiei mediului.

Astfel, în perioada 19-20 august 2017, Poliţia a efectuat 30 razii de contracarare a braconajului în țară cu implicarea a 55 de angajaţi ai Poliţiei, dar și reprezentanți ai altor instituții precum Agenţiile ecologice teritoriale şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor.

Totodată, au fost verificați 312 vânători aflați pe terenurile de vânătoare, privind respectarea legislaţiei, regulilor şi termenilor de vânătoare, carnetelor de vânător dar şi valabilităţii permiselor de  armă.

De asemenea, în cadrul activităților întreprinse, toți vânătorii au fost informați cu privire la regulele şi condițiile de păstrare, port şi folosire a armelor de foc.

Pentru evitarea unor eventuale incidente cu arma, Poliția Națională recomandă vânătorilor să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc şi regulile de vânătoare.

Reamintim amatorilor acestui gen de activitate regulile de securitate:

 •  arma poate fi purtată numai de către titularul permisului;
 • posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei;
 • să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens;
 • se interzice tragerea cu arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora;
 • se interzice categoric folosirea armelor cu defecte tehnice;
 • în timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă;
 • în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta;
 • se interzice folosirea cartuşelor cu termen de valabilitate expirat sau degradate, acestea trebuie transmise inspectorului autorizat pentru nimicire;
 • se interzice categoric a împuşca asupra unei ţinte neclare (într-o pădure deasă, pe timp de ceaţă, în amurg, contra soarelui, etc.);
 • nu se admite de împuşcat în direcţia unui zgomot, asemenea împuşcături pot cauza cele mai grave accidente.
 • În caz de depistare a unei arme, anunţaţi imediat Poliţia la numărul de telefon „902”, iar în cazul unor incidente care au provocat traume, solicitaţi ajutor medical la numărul de telefon 903.

Atenție! Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou nou permis de armă poate fi obținut doar peste o perioadă de 5 ani.

 

loading...

Comments are closed.