Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, susține că decizia unilaterală a judecătorului Liuba Șova, de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, urmează testul confirmării de către Plenul Curții Constituționale.
“Decizie nocturnă a unui judecător al Curții Constituționale învinuit de uzurpare a înaltei instituții de jurisdicției constituțională.
O decizie luată unilateral de doamna Liuba Șova, care urmează testul confirmării de către Plenul Curții Constituționale.
Subliniez că în conformitate cu alineatul 4 a art.7 prim, a Codului Jurisdicției Constituționale, dispoziția Președintelui Curții Constituționale urmează a fi validată în mod obligatoriu de plenul Curții Constituționale”, a declarat Bolea.
Deputatul a menționat și despre interdicția aplicată Domnicăi Manole de participare la examinarea sesizărilor depuse de către Sergiu Litvinenco împotriva hotărârilor menționate mai sus.
“Subliniez că Doamnă Domnica Manole nu poate participa la luarea acestei decizii pe motiv ca Hotaririle Parlamentului o vizează în mod direct. La fel este de menționat că nu este vorba de o demitere, dar de retragerea actului administrativ individual de numire ce urmează a fi examinat în ordinea Contentiosului Administrativ”, a criticat Bolea.
Din punct de vedere politic, Bolea a transmis că “lupta cu uzurpatorii Curții Constituționale continuă”.
Amintim că Parlamentul a votat astăzi Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, fiind vizați judecătorii Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova. După această declarație, deputații au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar printr-o a 3-a hotărâre au numit un nou judecător la Înalta Curte.
Hotărârile au fost contestate la CC de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, cu cereri de suspendare, iar peste câteva ore judecătorul Liuba Șova, numită în funcție de Guvernul Maia Sandu, a adoptat decizia unilaterală de suspendare a hotărârilor adoptate astăzi de Parlament.
Șova a semnat decizia în calitate de președinte interimar al CC, dar nu a indicat actul prin care ea a fost numită să asigure interimatul funcției de președinte. Totodată, în hotărâre nu este specificat de ce nu au putut fi convocați și ceilalți judecători la examinarea cererile de suspendare a actelor normative menționate.
Șova ar putea învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu și de subminarea autorității publice.