Vaticanul a publicat testamentul lui Papa Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral, a anunțat Vaticanul. Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a intrat inițial în comă, suferind ulterior de insuficiență cardiocirculatorie, înainte de a-și da ultima suflare. Decesul său a fost confirmat printr-o înregistrare electrocardio-terapeutică, scrie Agerpres.

După anunțul decesului, funcționarii de la Sfântul Scaun au sigilat apartamentul papei și au făcut public testamentul său.

Detalii din testament

În testamentul său, Papa Francisc a exprimat dorința ca rămășițele sale să fie înhumate în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore din Roma, un sanctuar marian străvechi pe care l-a vizitat frecvent. El a cerut ca mormântul să fie simplu, fără ornamente speciale, cu inscripția „Franciscus”.

Papa a dedicat slujirea sa Preasfintei Fecioare Maria, precizând că și-a început și încheiat fiecare călătorie apostolică cu rugăciuni la acest sanctuar.

„Am oferit suferința din ultima parte a vieții mele Domnului, pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare”, se arată în testament.

Cheltuielile pentru înmormântare au fost acoperite dintr-o donație pe care Papa Francisc a direcționat-o anterior către Bazilica Santa Maria Maggiore, conform instrucțiunilor oferite comisarului Capitolului liberian, monseniorul Rolandas Makrickas.

Moștenirea lăsată de Papa Francisc

Pontificatul său a fost marcat de o puternică orientare spre reformă, dialog interreligios și empatie față de cei marginalizați. Suveranul pontif a fost un susținător ferm al păcii și al fraternității între popoare, iar ultimele sale momente au reflectat dedicarea sa neobosită față de misiunea sa spirituală.

Sfântul Scaun urmează să anunțe detalii suplimentare cu privire la ceremoniile de înmormântare și la procesul de alegere a succesorului.

Testamentul integral îl puteți citi aici:

Testamentul papei Francisc

”Miserando atque Eligendo’ (îndurându-se și alegând). În numele Sfintei Treimi. Amin

Simțind că se apropie apusul vieții mele pământești și, cu o vie speranță în viața veșnică, doresc să-mi exprim voința mea testamentară numai în ceea ce privește locul înmormântării mele.

Am încredințat viața mea și slujirea mea preoțească și episcopală Maicii Domnului nostru, Preasfânta Maria. De aceea, cer ca rămășițele mele pământești să se odihnească așteptând ziua învierii în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare, din Roma – n.r.).

Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie chiar în acest sanctuar marian străvechi, unde mergeam pentru rugăciune la începutul și sfârșitul oricărei călătorii apostolice ca să-i înmânez cu încredere intențiile mele Maicii Neprihănite și să-i mulțumesc pentru grija docilă și maternă. Cer ca mormântul meu să fie pregătit în nișa navei laterale, dintre Capela Paulină (Capela icoanei Salus Populi Romani) și Capela Sforza, din bazilica papală menționată, după cum este indicat în atașatul adiacent. Mormântul trebuie să fie în pământ, simplu, fără vreun ornament special și cu o singură inscripție: Franciscus.

Cheltuielile pentru pregătirea înmormântării mele vor fi plătite cu suma binefăcătorului pe care am dispus-o și care a fost transferată bazilicii papale Santa Maria Maggiore, pentru care am avut grijă să dau instrucțiunile oportune monseniorului Rolandas Makrickas, comisar extraordinar al Capitolului liberian.

Domnul să le dăruiască răsplata meritată celor care au ținut la mine și care vor continua să se roage pentru mine. Suferința care s-a făcut prezentă în ultima parte a vieții mele am oferit-o Domnului pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare.

Sfânta Marta, 29 iunie 2022
Francisc’”

Total
0
Shares
Total
0
Share