Veaceslav Ioniță: „Volumul creditelor ipotecare crește, dar tranzacțiile imobiliare au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani”

Piața imobiliară din Republica Moldova trece printr-o perioadă paradoxală, cu o creștere puternică a creditelor ipotecare și o scădere semnificativă a tranzacțiilor comerciale, a declarat expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în emisiunea „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 25 iulie.

„Dacă vom păstra tempoul acesta, sfârșitul anului, cel mai probabil, va fi finalizat cu 9 mii de credite ipotecare acordate de către bănci, poate chiar și mai mult”, a spus economistul. În prima jumătate a anului 2025 au fost contractate 4400 de credite ipotecare, iar în 2024 – 7400.

El a menționat că „în primele două trimestre ale anului curent s-au acordat credite ipotecare de 5,7 miliarde de lei, iar în 2024 volumul creditelor a fost de 8,2 miliarde de lei”. Totodată, numărul tranzacțiilor a scăzut considerabil: „În 2019, la Chișinău, s-au realizat 38,5 mii de tranzacții, în 2024 – 23,7 mii, iar în prima jumătate a acestui an – doar 8 mii”.

Potrivit lui Ioniță, scăderea tranzacțiilor este cauzată de prețurile mari ale apartamentelor: „Dacă în 2015 prețul era 595 euro pe metru pătrat, la începutul lui 2024 a fost 1435 euro, iar în 2025 – 1905 euro”.

Economistul a mai precizat că „dobânda la creditele ipotecare este de 7,2%, ceea ce nu reprezintă o creștere semnificativă, deși BNM a majorat rata de bază”.

În ceea ce privește programul Prima Casă, Ioniță a atras atenția asupra formulei de calcul a dobânzii: „Indicatorul ales de a lega rata dobânzilor de la Prima Casă de rata dobânzilor la depozitele pe termen scurt nu este cel mai bun în perioadele de criză. Chiar dacă avem o creștere puternică a dobânzilor la depozitele pe termen scurt, rata la creditele ipotecare pe piața liberă nu a crescut și nu există motive să crească”.

El a concluzionat că băncile își concentrează investițiile spre construcții: „Dacă în 2004, 6,4% din portofoliul de credite era către construcții, în trimestrul doi din 2025 s-a ajuns la 26,8%. Eu nu mai cunosc o piață din Republica Moldova care anual înregistrează o creștere reală”.

Total
0
Shares
Total
0
Share