Veronica Roșca a ținut un discurs la Sesiunea anuală a AP OSCE

La Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), deputata Veronica Roșca, șefa delegației naționale la AP OSCE, a vorbit despre acțiunile întreprinse de autoritățile din Republica Moldova în vederea combaterii dezinformării și propagandei rusești.

În cadrul unui panel de discuții care a avut ca subiect combaterea campaniilor rusești de dezinformare – provocări și cele mai bune practici, parlamentarul Veronica Roșca a relatat despre intervențiile la cadrul normativ al Republicii Moldova menite să reducă impactul negativ al propagandei și dezinformării în spațiul mediatic. Deputata a menționat despre adoptarea Programului național de dezvoltare a mass-media pentru anii 2023-2026, a Concepției de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028, precum și a Strategiei Naționale de Securitate, în care sunt stipulate amenințările informaționale care afectează interesele naționale.

Totodată, șefa delegației naționale la AP OSCE a făcut referire și la autoritățile publice implicate în procesul de monitorizare, prevenire și sancționare a acțiunilor de dezinformare, precum Consiliul Audiovizualului, Serviciul de Informații și Securitate. De asemenea, a menționat despre crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, care, cu sprijinul partenerilor internaționali, analizează cele mai bune practici existente în ceea ce privește instrumentele, metodologia și mecanismele legale necesare pentru asigurarea securității spațiului informațional online din Moldova, în conformitate cu standardele UE. „Dezinformarea este considerată una dintre principalele amenințări la adresa democrației, nu doar în Europa, ci și în restul lumii. În acest context, aș dori să subliniez importanța cooperării între statele participante la OSCE, inclusiv necesitatea unui dialog productiv la nivel parlamentar pentru schimbul de bune practici în acest domeniu, pentru a lupta împotriva dezinformării ruse și a știrilor false în întreaga zonă OSCE”, a subliniat parlamentara Veronica Roșca.

În marja Sesiunii, membrii delegației Parlamentului Republicii Moldova au avut o întrevedere cu Pia Kauma, președinta Adunării Parlamentare a OSCE. Oficialii au discutat subiecte care vizează situația actuală din Republica Moldova, provocările de securitate cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului de agresiune al Federație Ruse împotriva Ucrainei, precum și despre războiul hibrid și dezinformarea care afectează Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, membrii delegației naționale s-au referit și la pregătirile pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, care vor avea loc în luna octombrie curent.

Total
0
Shares
Total
0
Share