Social

Vesela de unica folosință va fi interzisă în Republica Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova.

Potrivit unui proiect de lege avizat astăzi de Comisia parlamentară pentru mediu și dezvoltare regională, utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă începând cu anul 2021.

Cei care vor refuza să se supună legii riscă amenzi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice sau de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit autorilor proiectului de lege, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani.

Aceștia propun ca alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, faină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2019, va fi interzisă și utilizarea sau comercializarea pungilor de plastic.

Proiectul cu privire la interzicerea utilizării veselei de unică folosință din plastic urmează a fi dezbătut în plenul Legislativului.

loading...

Comments are closed.