Economic

Veste bună pentru agricultori și alte afaceri: CCI va putea emite avize pentru ”forța majoră”. Legea a fost avizată pozitiv

Pinterest LinkedIn Tumblr

Legea cu privire la Camera de Comerț și industrie va fi modificată cu scopul consolidării sistemului de soluționare alternativă a disputelor. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat, astăzi, de Comisia economie, buget și finanțe și a obținut raportul pozitiv pentru prima lectură, informează Telegraph.md

Potrivit modificărilor, Camera de Comerț și Industrie (CCI) va atesta, prin emiterea unui aviz, circumstanțe survenite ca urmare a unor fenomene ale forțelor naturii, a actelor normative/administrative, a acțiunilor sau inacțiunilor ori altor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației acestuia. Procedura se referă la raporturile contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător sau în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea circumstanțelor menționate mai sus de către CCI.

Maia Sandu simte lipsa suportului lui Andrei Năstase și a echipei PPDA în procesul de strângere a semnăturilor

O astfel de abordare va permite asigurarea unei certitudini sporite a relațiilor contractuale dintre diverși subiecți și soluționarea eventualelor cauze de neexecutare în afara instanțelor de judecată. Aceasta corespunde politicilor statului de stimulare a utilizării metodelor extrajudiciare, precum ar fi medierea sau arbitrajul, și reducerea implicită a numărului de cazuri necesare a fi examinate în instanțe.

De menționat că un astfel de act (certificat, aviz etc.), într-o formă sau alta, este eliberat de către Camerele de Come și Industrie în majoritatea statelor lumii.

Totodată, aceste atribuții nu conferă avizului Camerei forța probantă prestabilită și nu exclude admisibilitatea altor probe ale circumstanțelor menționate. Instanța de judecată sau alt organ de jurisdicție competent apreciază în condițiile legii circumstanțele atestate conform avizului.

Împrumut de 70 milioane de euro pentru a lupta cu efectele pandemiei COVID-19. De unde va lua țara noastră acești bani

loading...

Comments are closed.