Vești bune pentru șoferi. S-au ieftinit carburanții

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina și gazul lichefiat cu 30-40 de bani, transmite IPN.

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 18,42-18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 lei și 16,40 lei, în comparație cu 16,70 lei, iar gazul lichefiat costă între 10,45 și 10,55, comparativ cu 10,87 lei.

Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea prețurilor cu 20-25 de bani.

La mijlocul lunii ianuarie, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei. După majorările anunțate, mai mulți deputați au declarat că creșterea prețurilor la carburanți este „un abuz și un acord anticoncurențial de cartel din partea companiilor petroliere”. Și aceasta pentru că prețurile la petrol la nivel mondial se micșorase. Subiectul a fost examinat și la nivelul conducerii țării, iar acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunțat că prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Citește și: Mold-street: Un holding din Turcia este noul pretendent la portul Giurgiulești

Total
0
Shares
Total
0
Share