Externe

Viața în țara zguduită de 40 000 de cutremure în ultimele trei săptămâni. „Nu mi-e frică, sunt doar obosit”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Peste 40.000 de cutremure – unele cu magnitudini considerabile, de până la 5,7 – s-au produs începând cu 24 februarie în apropierea capitalei Islandei. Sunt mai multe decât toate cele înregistrate pe tot parcursul anului trecut.

Oamenii de știință spun că este un eveniment seismic fără precedent, care se va încheia probabil cu o erupție spectaculoasă.

Sursa cutremurelor este o cantitate mare de magmă, care se mișcă la o adâncime de un kilometru sub suprafață. În acea zonă nu s-a mai produs o erupție vulcanică de 800 de ani. Situată între plăcile tectonice eurasiatice și nord-americane, Islanda se confruntă frecvent cu cutremure, deoarece plăcile se deplasează încet în direcții opuse, într-un ritm de aproximativ 2 cm în fiecare an.

Situația din ultimele trei săptămâni este însă fără precedent. „Nu am văzut niciodată atât de multă activitate seismică”, a spus Sara Barsotti, expert privind riscurile vulcanice în cadrul Biroului islandez de meteorologie, scrie The Guardian.

Unele dintre aceste cutremure au avut magnitudini de până la 5,7.

„Toată lumea este atât de obosită. Când mă culc noaptea, singurul lucru la care mă gândesc este: voi dormi diseară?”, spune Rannveig Gudmundsdottir, profesor la o școală din Grindavik. „Am încredere că autoritățile ne vor ține la curent și ne vor evacua. Nu mi-e frică, sunt doar obosit”, a adăugat Gudmundsdottir.

Mulți localnici din Grindavik și-au vizitat rudele, și-au petrecut timpul în casele de vacanță sau au închiriat o cameră de hotel în capitala Reykjavik, în încerarea de a putea dormi bine.

Autoritățile din Islanda au avertizat cu privire la o iminentă erupție vulcanică la începutul lunii martie, dar au spus că nu se așteaptă ca aceasta să perturbe traficul aerian internațional sau să deterioreze infrastructura din apropiere.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.