Vicepreședintele Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a Participat la Programul UE pentru vizitatori la Bruxelles

Vicepreședintele Consiliului Audiovizualului (CA), Aneta Gonța, a participat la Programul pentru vizitatori al Uniunii Europene, în perioada 8 – 12 iulie 2024, la Bruxelles, Regatul Belgiei. Programul, care este unul adaptat profilului fiecărui participant, a presupus cunoașterea în detaliu a politicilor și practicilor UE în domeniul mass-media și al luptei împotriva dezinformării pentru reprezentanții statelor non-membre.

În cadrul programului, vicepreședintele CA a avut 16 întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, ai Consiliului Uniunii Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă responsabili pentru comunicare, mass-media, dezinformare și educația media.

O parte importantă a discuțiilor s-a axat pe noul Regulament al UE privind libertatea mass-mediei (EMFA) și pe conținutul documentului care reglementează activitatea serviciilor digitale (DSA). Reprezentanții instituțiilor europene au accentuat, în context, importanța creării condițiilor pentru punerea adecvată în aplicare a noilor prevederi, astfel încât să fie protejate atât dreptul presei de a difuza informații, cât și cel al beneficiarilor de informație de a avea acces la informație de calitate.

Funcționarii care au în gestiune portofoliul Republica Moldova au insistat în cadrul discuțiilor pe cât mai multe detalii despre acțiunile întreprinse în țara noastră în lupta cu dezinformarea și ingerințele străine, având în vedere modificările introduse în legislația specială, dar și contextul general în care se află țara.

De asemenea, schimbul de opinii și practici a vizat alfabetizarea media și informațională, punându-se accent pe multiplele inițiative la nivelul statelor membre în acest sens.

Prevenirea și combaterea dezinformării, strategiile de comunicare, media și social media, politicile regionale și structurale, politica Uniunii Europene cu privire la Moldova, drepturile omului, libertatea de exprimare și libertatea presei, cooperarea UE – Moldova au fost printre alte subiecte discutate cu reprezentanți ai UE.

Programul pentru vizitatori al UE există din 1974 și are drept scop principal promovarea valorilor și practicilor europene din diferite domenii în întreaga lume.

Total
0
Shares
Total
0
Share