Politică

Vicepreședintele PDM, Monica Babuc, a participat la Simpozionul Internaţional “Să salvăm împreună patrimoniul comun!”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepreședintele PDM, Monica Babuc, a participat la Simpozionul Internaţional “Să salvăm împreună patrimoniul comun!”, care a avut loc la Iaşi, România. Evenimentul urmăreşte punerea în valoare a patrimoniului ecleziastic unic al Mânăstirii Căpriana din R. Moldova prin lansarea expoziţiilor „Veşmintele liturgice ale Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” şi „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mânăstirea Căpriana: de la restaurare la digitizare”.

Proiectul respectiv a început în 2016, când Babuc, în calitate de ministru al Culturii, a autorizat procedura de intervenţie a arheologilor de pe ambele maluri ale Prutului în cripta unde se păstrau vestigiile Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Tot atunci a fost autorizată semnarea unui acord de colaborare între Mânăstirea Căpriana şi Complexul Muzeal Naţional “Moldova” de la Iaşi pentru restaurarea veşmintelor ridicate din cavoul Mitropolitului la Iaşi.

Din partea Republicii Moldova activitatea arheologilor a fost ghidată de către dl profesor, dr. Gheorge Postica, viceministru al Culturii, care a avut un rol deosebit în restaurarea Mânăstirii Căpriana în general.

Astăzi, vestigiile arheologice din cavoul mitropolitului Bănulescu-Bodoni, care patru ani in urma se aflau într-o stare avansată de degradare au fost expuse într-o expoziţie temporara şi urmează în scurt timp să revină acasă, la Mânăstirea Căpriana.

loading...

Comments are closed.