Actual

Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România: Ne-am câştigat din greu dreptul de a solicita aderarea la UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Republica Moldova nu este un călăreţ liber spre Uniunea Europeană. Ne-am câştigat din greu dreptul de a solicita aderarea la UE. Am plătit-o cu sângele nostru în 1992 când am rămas singuri să ne apărăm libertatea, demnitatea şi independenţa împotriva trupelor ruseşti şi cazacilor veniţi Dumnezeu ştie să ne ia pământul şi să ne „denazifice”. Oraşul Bender şi multe sate liniştite au fost bombardate fără discriminare, zeci de mii şi-au pierdut casele, mii şi-au pierit oamenii dragi, 1000 dintre apărătorii noştri şi-au pierdut viaţa”, a scris ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, într-o postare pe Facebook.

„De atunci, Republica Moldova a mers încet dar constant pregătindu-se pentru câştigarea dreptului de a candida la aderarea la UE. Astăzi, în multe domenii, suntem mai bine pregătiţi să facem parte din UE decât din unele ţări care au deja perspectiva aderării la UE. Şi în ciuda unor sincope temporare, pluralismul şi democraţia Moldovei au continuat nestingherite. Mai mult decât atât, economia şi comerţul nostru sunt conectate/integrate mai puternice ca niciodată cu/cu piaţa comună a UE.

Moldova nu are nevoie de o integrare europeană specială TGV, noi ne-am construit propriul TGV. Ţara noastră a fost primul stat din EP care a semnat acordul de liberalizare a vizelor, Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb profund şi cuprinzător cu UE. Şi toate acestea le-am reuşit datorită muncii şi perseverenţei noastre, călare pe propriul nostru TGV!

Astăzi, suntem cot la cot cu poporul ucrainean împotriva acestui război teribil şi nejustificat care ne ameninţă libertatea, democraţia şi independenţa. Moldova face tot ce poate sa ajute Ucraina si oamenii indurerati. Aproape 250 000 de refugiaţi din Ucraina au intrat până acum în ţara noastră, iar asta înseamnă aproape 10% din populaţia actuală. Peste 100 000 de refugiaţi, din care 40 000 de copii au rămas în Moldova şi facem totul pentru a-i găzdui, oferindu-le protecţia şi tot sprijinul necesar.

Totuşi, pentru a putea face toate acestea, este primordial ca Moldova să-şi păstreze stabilitatea internă şi să evite orice provocare inutilă venită din interior şi din exterior.

Ucraina are nevoie de un haos în curtea din faţă cu UE? Noi nu credem! De aceea prietenii noştri ar trebui să fie atenţi în timp ce sunt tentaţi să critice şi să învinovăţească pe nedrept Moldova că nu a aderat încă la sancţiunile UE împotriva Rusiei. Sfatul meu către prietenii noştri: înainte de a ne critica, ascultaţi vă rog argumentele noastre!

Vom continua să fim cot la cot cu poporul ucrainean nu pentru că noi, moldovenii, avem nevoie de o cursă gratuită spre UE, ci pentru că, ca şi noi acum 30 de ani, luptă pentru libertatea, demnitatea, democraţia şi independenţa lor!

În sfârşit rămânem cot la cot cu prietenii noştri ucraineni pentru că ştim cum este să lupţi singur pentru libertatea ta împotriva unei maşini de război puternice!

Şi vă rog să nu puneţi la îndoială poziţia noastră morală, este lipsă de respect”, a scris Victor Chirilă.

loading...

Comments are closed.