Victoria Furtună, candidat desemnat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a vorbit despre renunțarea la oportunitatea de a dezvolta Portul Giurgiulești (operatorul portuar – n.r.) și cedarea acestuia către Guvernul României.
„La fel de criminală ca spălarea banilor de către guvernare este și renunțarea cu bună știință la posibile venituri de sute de milioane de lei”, a declarat Furtună, subliniind că guvernul cedează controlul asupra infrastructurii critice către organizații internaționale. „Astăzi aflăm că administrarea portului de la Giurgiulești va fi preluată de Guvernul României, care astfel va căpăta un monopol absolut la transportarea mărfurilor pe Marea Neagră spre Ucraina”, a continuat ea.
Furtună a avertizat că această decizie va pune Republica Moldova într-o poziție vulnerabilă, sub controlul monopolului românesc. „România va deține un monopol și la transportarea mărfurilor din Republica Moldova pe mare. Asta înseamnă că importatorii și exportatorii moldoveni vor fi nevoiți să plătească orice preț solicitat de noii proprietari”, este opinia ei.
Candidatul prezidențial a accentuat că această decizie reprezintă o pierdere strategică majoră pentru Moldova, subliniind că statul a pierdut șansa de a dezvolta un port propriu, capabil să concureze cu Portul Constanța. „Astfel, statul Republica Moldova a pierdut o oportunitate să-și dezvolte un propriu port care să devină una dintre principalele porți pentru mărfurile care vor merge spre Ucraina sau care vor pleca din Republica Moldova”, a spus ea.
Declarațiile Victoriei Furtună vin pe fondul unei controverse crescânde cu privire la cedarea controlului asupra infrastructurii naționale și la impactul pe termen lung asupra economiei și suveranității Republicii Moldova.
Amintim că operatorul portuar aparține BERD, fiind o afacere privată și liberă pentru tranzacționare, dar în limitele prevederilor din contractul de concesiune. În acest context, Guvernul de la Chișinău a precizat că instituția portuară deținută de stat nu este scoasă la vânzare și nu va fi vândută, aceasta fiind o entitate juridică separată.