Victoria lui Ion Ceban în Chișinău transformă PSRM într-un partid centripet moldovenist

ion ceban, Primăria Chișinău va oferi ajutor lunar de 1000 de lei pentru tinerii specialiști la achitarea chiriei, psrm, 

Zilele acestea se împlinesc o sută de zile de la învestirea Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu. Motiv pentru ca președintele Igor Dodon, lider informal al PSRM, să afirme la o emisiune a RTR Moldova că, dacă socialiștii și-ar fi dorit, socialiștii ar fi avut capacitatea de a fi creat singuri majoritatea parlamentară care să le fi asigurat guvernarea. De aici.

În cadrul aceleiași emisiuni de televiziune șeful statului moldovean a afirmat că vede doar două scenarii în ceea ce privește viitorul politic: fie actuala majoritate se păstrează și își duce la bun sfârșit mandatul, fie alegeri anticipate.

Declarația lui Igor Dodon transmite un mesaj trist pentru viitorul Blocului politic ACUM și Cabinetul de Miniștri condus de Maia Sandu: dacă vor să rămână la guvernare alături de socialiști, PAS/PPDA trebuie să își asume o bună parte din politicile social-politice promovate de PSRM. Subtila amenințare vine după semnarea, la 16 septembrie 2019 a acordului de guvernare.

Constat că, după ce a dezarmat concurenții electorali ai Blocului politic ACUM pentru alegerile locale, președintele Dodon nu și-a lăudat coechipierul de guvernare, dimpotrivă, a ridicat ghilotina anticipatelor deasupra capului premierului Maia Sandu. Semn că: ori la bal, ori la spital.

Consilierul prezidențial Corneliu Popovici declara recent că lipsa de coeziune social-politică din Republica Moldova se datorează politicienilor. El a specificat că sistemul educațional din Republica Moldova nu a educat un cetățean loial statului moldovean, ci dimpotrivă. „Ar trebui elaborat un sistem de învățământ care să se bazeze și pe patriotism”, a spus Popovici. De aici.

Atunci când se face trimitere la coeziune social politică în spațiul dintre Prut și Nistru, când președintele moldovean vorbește despre formarea unei majorități parlamentare de către socialiști, singurul scenariu de evoluție politică între Prut și Nistru poate fi doar cel al doctrinei Pro-Moldova. Alte date, semnificative, ale ecuației de putere existente în Republica Moldova nu arată altceva.

Consilierul domnului Dodon a specificat că statul moldovean are nevoie de o masă critică de cetățeni care să conștientizeze necesitatea existenței statului moldovean și care să lucreze în interesul acestuia. Popovici a afimat că nu se așteaptă la apariția  unei coeziuni totale a societății moldovene, dar este convins că „politicienii care dezbină societatea vor fi taxați în cabina de vot”.

Formațiunile politice conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase au toate șansele să fie taxate de alegători pe 20 octombrie, în cabina de vot. Guvernul condus de Maia Sandu nu a avut acțiuni politice centripete – nu a adunat în jurul său suficientă masă critică de susținere a acțiunilor lui.

În cele o sută de zile de când s-au aflat la guvernare, nici Partidul Acțiune și Solidaritate și nici Partidul Platforma Demnitate și Adevăr nu au prezentat un program de activitate care să fie apropiat de interesele cetățeanului moldovean, un proiect care să îi adune pe cetățeni în jurul unei idei. Guvernul condus de Maia Sandu și-a acoperit activitatea cu discursuri despre dez-oligarhizarea Republicii Moldova și destructurarea puterii deținute anterior de Partidul Democrat din Moldova. Acest tip de discurs, necesar până la un punct, ar fi trebuit sistat mult mai devreme.

În discursul cu ocazia începerii sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă președintele Dodon a solicitat Cabinetului de Miniștrii proiecte concrete pentru dezvoltarea pe termen mediu a statului moldovean, proiecte care să reducă depopularea teritoriului dintre Prut și Nistru și care să aducă plus valoare economiei moldovenești. Proiecte care, la o sută de zile de guvernare a Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu, nu există.

Din toate discursurile președintelui Dodon, atât cel din Parlament cât și cel televizat, s-a observat că prioritățile lui nu coincid cu prioritățile Cabinetului  condus de Maia Sandu.

Ghilotina anticipatelor stă să cadă amenințător peste PAS și PPDA. Căderea Guvernului Sandu poate avea loc după aflarea rezultatului alegerilor pentru Primăria muncipiului Chișinău.

Un eventual câștig al Primăriei municipiulu Chișinău de către Partidul Socialiștilor ar sublinia faptul că în societatea moldoveană a apărut deja masa critică de cetățeni care au conștientizat că sunt moldoveni și nu români.

În cazul în care Partidul Socialiștilor reușește să preia pârghiile de administrare ale muncipiului Chișinău, această formațiune politică se transformă într-un partid care va aduna în jurul său toate energiile moldoveniste existente în Republica Moldova – un partid centripet care va combate toate acțiunile interne/externe de destructurare a statului moldovean. Inclusiv discursurile unioniste.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
 
Total
0
Share