Externe

VIDEO. Adevărul despre Uniunea Euroasiatică spus de Lukașenko: „Noi îi hrănim pe ruși. Belarus a pierdut 15 miliarde de dolari.” Dodoane, ce poți spune?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, este supărat pe ruși și este decis să retragă țara pe care o conduce din Uniunea Euroasiatică, acolo unde vrea să ducă R. Moldova președintele Igor Dodon (care ne amenință cu anularea Acordului de Asociere cu UE). 

În cadrul „Dialogului cu președintele”, transmis în direct la sfârșitul săptămânii trecute, Lukașenko a dezvăluit că Belarus a pierdut 15 miliarde de dolari de când face parte din Uniunea Euroasiatică, iar rușii în schimb i-au oferit credite de cinci miliarde de dolari cu dobândă.

„Eu țin minte cum a început Uniunea Euroasiatică – la bucătărie, la Putin (Vladimir Putin – președintele Federației Ruse, n.r.), eu, Kuciuma (Leonid Kucima, fostul președinte al Ucrainei, n.r.), el (Putin, n.r.). În acel timp, la Moscova era și Nazarbaev – „eu tot vreau”. Am vrut să creăm această uniune în trei. Am început să lucrăm. Și Ucraina a început să lucreze. (…) Chiar acolo, pe genunchi am scris, noi îi dictam și Putin, era încă tânăr, scria aceste idei. De acolo a început. Voi (rușii – n.r.) ne-ați chemat. De ce am acceptat? Am contat pe faptul că această Uniune va fi bazată pe echitate, va oferi condiții egale pentru toți. (…) Și iată, în acest timp, din cauza tarifelor și condițiilor diferențiate, Belarus a pierdut 15 miliarde de dolari. Ei (rușii – n.r.) recunosc această cifră. Ne-au dat credite de cinci miliarde de dolari pentru care plătim dobândă. Să ne ia 15 miliarde și să ne dea a treia parte cu procente… Noi îi hrănim pe ei”, a spus Lukașenko.

https://www.youtube.com/watch?v=X1Ah0RSh2ZI

Președintele Belarusului spune că acest lucru „nu este normal” și că țara sa ar trebui să părăsească Uniunea Euroasiatică „ca să terminăm cu asta”. „Noi nu suntem Ucraina. Noi nu vrem în NATO”, a continuat șeful statului Belarus, adăugând că e vorba de interesul național al Belarusului viitorul căruia îl vede, totuși, împreună cu Rusia.

„Cum să-i explic că independența Belarusului îmi este mai scumpă decât tot petrolul lui?”, zice la un moment dat Lukașenko, făcând aluzie la Putin.

Lukașenko s-a arătat deranjat de faptul că Federația Rusă a decis să instituie o zonă de frontieră la granița cu Belarusul pe o distanță de 30 de kilometri, amintind că Minsk-ul a primit soldați ruși pe teritoriul său. Acesta a spus că statul vecin nu are de ce să se apere de Belarus.

Lukașenko a mai spus că SUA și-a ales un președinte „pro-America, nu pro-Rusia” și l-a sfătuit pe Putin să nu-și facă iluzii: „Trump te va băga în cel de-al 20-lea vagon”.

loading...

Write A Comment