Aeroportul Internațional Chișinău nu putea fi nici înainte privatizat, iar adevărata intenție a modificărilor legislative anunțate de Radu Marian, șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, constă în extinderea termenului de exploatare a spațiilor comerciale de către compania franceză Lagardère, de la 3 la 5 ani. Asta susține fostul premier Vlad Filat, care crede că, prin această acțiune, Marian nu face altceva decât să discrediteze funcția pe care o deține, scrie ziua.md
„Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost pasibil privatizării niciodată. Face parte din obiectivele strategice ale Republicii Moldova. Eu i-aș recomanda domnului Marian să fie mai atent când face asemenea declarații, având în vedere statutul dânsului, de președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Este o funcție extrem de importantă și aruncând anumite lucruri, dorind să fii mai bombastic discreditezi în primul rând această calitate”, a declarat Vlad Filat, în cadrul emisiunii 7 zile, de la postul de televiziune Cinema 1.
Mai mult, fostul premier consideră că, prin această acțiune, nu se încearcă altceva decât favorizarea aceleiași companii franceze care a devenit protagonistul central al scandalului de la aeroport.
„Aeroportul, ca proprietate, niciodată nu a fost privatizat. Concesionarea reprezintă cu totul altceva. Eu cred că aceste modificări au avut drept scop doar modificare termenului, de la trei, la cinci ani. Probabil în urma discuțiilor pe care le-au avut cu compania asta franceză… Dumneavoastră să nu credeți că ei nu vor insista în continuare exact acestei companii să-i fie transmise spațiile respective. Vedeți că, și înainte, ei spuneau că vor repeta licitația pentru ca să vină companii și nu știu ce să se mai întâmple și tot numai o companie a venit”, a menționat liderul PLDM.
În urmă cu aproximativ o săptămână, deputatul PAS Radu Marian a anunțat că Aeroportul Chișinău va fi scos din lista bunurilor care pot fi privatizate, pentru a corecta „eroarea guvernărilor precedente”. Potrivit lui, acest amendament „va permite relansarea licitației pentru spațiile comerciale și vor fi aplicate condiții mai avantajoase, printre care extinderea termenului de închiriere de la trei la cinci ani”.
De menționat însă că legislația prevede și în prezent că aeroportul nu poate fi privatizat. Potrivit Legii Nr. 121 din 2007, privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, sunt nepasibile de privatizate întreprinderile care exploatează drumurile, bunurile transportului feroviar, aviatic fluvial și prin conducte.