VIDEO // Andrei Năstase a lansat un apel public la responsabilitate: ”Un eventual eșec la referendum va compromite viitorul nostru european”

Andrei Năstase, liderul protestelor antioligarhice din Republica Moldova, a emis un apel public la responsabilitate, adresat cetățenilor, partenerilor de dezvoltare și reprezentanților ambasadelor străine. În cadrul acestui apel, Năstase și-a reiterat angajamentul pentru o Moldovă independentă, curată de corupție și influența oligarhilor, și a subliniat importanța respectului pe care țara ar trebui să-l aibă în rândul statelor europene.

În criticile aduse guvernului actual pentru încălcările democrației și statului de drept, Năstase a avertizat asupra pericolului unui eșec al referendumului propus de Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). El susține că acest eșec ar putea compromite șansele Moldovei de a-și consolida legăturile europene și ar putea deschide calea către abuzurile politice.

În calitate de politician și candidat anunțat la funcția de președinte al Republicii Moldova, Năstase a cerut organizarea referendumului conform legislației și cu un consens politic și social național, pentru a evita manipulările și utilizarea acestuia în scopuri partinice. De asemenea, el a solicitat partenerilor externi să monitorizeze îndeaproape situația politică din țară și să nu tolereze abuzurile regimului de guvernare actual.

În încheiere, Năstase a subliniat susținerea sa fermă pentru integrarea europeană a Moldovei și a îndemnat cetățenii să nu permită politicienilor corupți să pună în pericol viitorul țării.

Apel public la responsabilitate:

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Stimați parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai ambasadelor acreditate la Chișinău,

Mă cunoașteți prea bine pentru faptele mele, pentru lupta și munca mea de zeci de ani pentru oameni și pentru o Moldovă independentă, liberă de corupție și de oligarhi, pentru o Moldovă curajoasă și respectată în rândul statelor europene.

Sunt un convins și puternic susținător al integrării europene a Moldovei independente. Am scos sute de mii de oameni în stradă tocmai pentru că acest deziderat risca să fie compromis de o guvernare cleptocrată, pretins pro-europeană, pretins democrată, care prin hoțiile și atacurile grosolane la democrație și la statul de drept a atentat la drepturile și libertățile oamenilor. Pentru apărarea acestui deziderat suntem gata să ieșim din nou în stradă, să ne îndeplinim visul până la capăt. Dar nu vom accepta niciodată ca cineva să folosească în scop personal acest deziderat național, cu riscul de a deturna până și acest vis al cetățenilor noștri.

Un om de stat responsabil nu procedează așa cum o face actualul președinte. Un om de stat responsabil unește societatea în jurul unui proiect de țară, în jurul unui ideal și nu o dezbină doar pentru vremelnicele sale interese personale și partinice.

Vreau să semnalez un mare pericol, un risc iminent care poate apărea odată cu un eventual eșec al referendumului pe care Maia Sandu și PAS îl organizează pentru a frauda alegerile prezidențiale și a se asigura de rămânerea la putere pe parcursul următorilor 4 ani din viața fiecăruia dintre noi și a familiilor noastre dornice de pace, liniște, bunăstare și bună înțelegere.

În ultima perioadă de timp devine tot mai evident faptul că guvernarea, care nu are reușite palpabile cu care să vină din nou în fața oamenilor, este în prezent depășită și de eforturile și energiile oponenților integrării de a compromite acest exercițiu, făcând astfel îndoielnice șansele ca acest referendum să atingă voința majoritară a populației țării.

Mai mult, o modificare a pragului sau a numărului de alegători în procesul deja demarat, ar pune cruce definitiv pe fragila democrație pe care o mai avem, ar fi un mare abuz și o ilegalitate care ar crea un precedent extrem de periculos. Acesta, mai apoi ar putea fi folosit abuziv și de alte guvernări, așa cum ar putea fi folosite modificările la codul penal pentru așa-numita trădare de patrie și alte asemenea derapaje semnalate de Amnesty International, Departamentul de Stat al SUA sau Comisia de la Veneția.

Oameni dragi din țară și din diasporă, parteneri externi ai țării, Vă rog să faceți un simplu exercițiu de imaginație: ce ar putea face Șor sau alte forțe politice, adversare ale integrării europene pe baza acestui precedent lăsat la îndemâna hazardului.

De aceea, ca om care a militat în permanență pentru punerea în aplicare a democrației cu mijloacele sale esențiale, precum referendumul, le cer public Maiei Sandu și PAS să nu se joace cu viitorul european al Moldovei, să se uite ce s-a întâmplat zilele trecute la votul din Europa și să înțeleagă că asta li se poate întîmpla și lor în alegerile prezidențiale și parlamentare, dar și mai grav, la votul pentru referendum.

Maia Sandu, fruntași și membri ai PAS, nu trageți țara după voi în prăpastie, nu compromiteți viitorul european al moldovenilor doar pentru a vă atinge scopurile politice meschine. Inteleg că sunteți panicați pentru că stiti ca nu aveți rezultate vizavi de promisiunile voastre electorale și veți pierde într-o zi alegerile, dar nu dați foc la casă, mai devreme sau mai târziu, cetățenii vă vor pedepsi, așa cum i-au pedepsit și pe predecesorii voștri.

Propunerea mea a fost și rămâne una euroconformă, și presupune ca acest referendum să fie organizat atunci când avem toată certitudinea că trecem nu numai pragul legal, dar și că asigurăm un consens politic și social național, că respectăm Constituția și că nu venim cu abuzuri în ce privește un obiectiv național fundamental. Sunt gata să susțin un referendum organizat constituțional, legal, sunt gata să îl promovez masiv și sunt sigur ca majoritatea partidelor, inclusiv de centru-stânga pot fi convinse să facă asta dacă referendumul va fi organizat cinstit în interesul oamenilor și al țării și nu ca element de fraudare a alegerilor în interesul personal al unui individ și al  forței sale politice.

Cer partenerilor externi să evalueze cu mare atenție și grijă riscurile enorme ca nu doar consensul politic și social să nu fie atins, ci și pragul electoral necesar, iar parcursul nostru european să fie compromis de niște politicieni efemeri.  Mofturile unei persoane iresponsabile, nu mai pot fi tolerate.

Le cer în același timp să nu permită nici un abuz din partea regimului de guvernare, precum șmecheriile matematice pe care aceștia le pregătesc în detrimentul democrației pe principiul scopul scuză mijloacele. Ar fi antidemocratic, neconstituțional și profund imoral, cu consecințe extrem de grave pentru viitorul oamenilor și al țării. Partenerii externi trebuie să susțină cetățenii Moldovei și viitorul lor, și să nu tolereze acțiunile ilegale ale unui partid politic sau ale unei persoane încăpățânate.

Le cer tuturor să își amintească cum a eșuat referendumul PLDM în trecut. Cei de la PAS ar trebui să învețe măcar din eșecul partidului lor de origine și să nu se joace cu interesele țării din nou.

Repet pentru tot felul de politicieni contextuali și pentru media lor partinică, gata să manipuleze și să intoxice opinia publică cu falsuri și propagandă politică.

Sunt un convins și puternic susținător al integrării europene a Moldovei independente. Am scos sute de mii de oameni în stradă tocmai pentru că acest deziderat risca să fie compromis de o guvernare cleptocrată, pretins pro-europeană, pretins democrată, care prin hoțiile și atacurile grosolane la democrație și la statul de drept, au atentat la drepturile și libertățile oamenilor. Repet, pentru apărarea acestui deziderat suntem gata să ieșim din nou în stradă, să ne îndeplinim visul până la capăt. Dar nu vom accepta niciodată ca cineva să folosească în scop personal acest deziderat național, cu riscul de a deturna până și acest vis al nostru.

Mă adresez, încă o dată partenerilor externi, cărora le solicit de urgență întrevederi cu întreaga opoziție democratică, antioligarhică extraparamentară, să monitorizeze și modul în care funcționează libertatea de exprimare și informare în regimul actual, inclusiv prin prisma mediatizării prezentului Apel.

Cer pe această cale acces la televiziunea publică, întreținută din contribuțiile enorme ale întregii populații și nu din banii fruntașilor actualei guvernări.

Cetățeni, dacă cei de la guvernare vor eșua în acest exercițiu democratic, ei vor pleca din țară cu sacii plini de bani, exact cum au făcut-o Plahotniuc și cei din anturajul său. Noi, oamenii normali și drepți ai țării, va trebui să rămânem aici și să reluăm munca și lupta noastră de la capăt. Noi nu avem unde pleca, aici e trecutul, prezentul și viitorul nostru. Moldova independentă și europeană în primul rând!

Total
0
Shares
Total
0
Share