VIDEO // Andrei Năstase critică guvernarea PAS și cere schimbări urgente pentru a salva economia Moldovei

Andrei Năstase, candidatul anunțat pentru alegerile prezidențiale din octombrie, a lansat un mesaj dur asupra guvernării PAS, acuzând-o de incompetență și minciuni în ceea ce privește gestionarea economiei și bugetului de stat.

Năstase a subliniat că tot mai mulți moldoveni, în special tineri, părăsesc țara din cauza stării proaste a economiei, a închiderii companiilor și întreprinderilor, a scăderii veniturilor și a creșterii prețurilor, precum și a corupției înfloritoare. El a criticat guvernul pentru propunerea unui buget pe 2024 pe care l-a descris drept „un buget al incompetenței și al minciunii”.

„Guvernul a venit în Parlament cu proiectul de rectificare a Bugetului de Stat pentru anul 2024, un buget al incompetenței și al minciunii. Iată de ce suntem nevoiți să vorbim despre gogoși electorale din Bugetul de Stat și să luptăm în continuare cu o guvernare incompetentă și ipocrită,” a declarat Năstase.

El a evidențiat că, în contextul reducerii veniturilor bugetare, guvernarea PAS promite majorarea cheltuielilor bugetare în ajun de alegeri prezidențiale, ceea ce Năstase consideră a fi promisiuni nerealiste și înșelătoare. El a comparat situația cu o familie în care cheltuielile cresc, veniturile scad, dar părinții le spun copiilor că vor trăi mai bine.

Năstase a adus aminte că, în ultimii patru ani, guvernarea PAS a prezentat bugete umflate și nerealizate în valoare totală de 13,6 miliarde de lei, promițând sume mari pentru agricultori și proiecte de infrastructură care nu au fost niciodată alocate.

„În 4 ani de guvernare PAS am fost mințiți de 13,6 miliarde de lei. Unica lor șansă să execute acest buget este contractarea împrumuturilor interne, la dobânzi de 5-7 ori mai mari decât cele externe,” a adăugat el, criticând preferința guvernului pentru împrumuturi interne scumpe.

El a cerut cetățenilor să pună presiune pe actuala guvernare și să acționeze pentru a schimba lucrurile, subliniind necesitatea unei guvernări capabile să atragă investiții și granturi externe, să sprijine agricultorii și antreprenorii mici și mijlocii și să eradice corupția și schemele criminale.

„Oameni buni, faceți presiune pe această guvernare, scrieți-le, spuneți-le când vin în teritoriu: nu ne mai mințiți, nu ne mai păcăliți, aceste vremuri nu sunt bune, tocmai pentru că sunteți incapabili, sunteți incompetenți. Doar așa, vom putea schimba lucrurile. Spunând adevărul și acționând,” a concluzionat Năstase.

Declarația lui Andrei Năstase:

În timp ce tot mai mulți oameni, mai ales tinerii, aleg să plece peste hotare din cauza stării proaste a economiei, din cauza faptului ca tot mai multe companii si întreprinderi se închid, iar ca urmare se reduce și numărul locurilor de muncă bine plătite, din cauza scăderii veniturilor și creșterii vertiginoase a prețurilor, din cauza faptului că în continuare corupția înflorește, iar oligarhia huzurește în Moldova.

Guvernul a venit în Parlament cu proiectul de rectificare al Bugetului de Stat pentru anul 2024, un buget al incompetenței și al minciunii.

Iată de ce suntem nevoiți să vorbim despre gogoși electorale din Bugetul de Stat și să luptăm în continuare cu o guvernare incompetentă și ipocrită.

Proiectul de rectificare a bugetului de stat este o dovadă clară a falimentării politicilor guvernării și în ce privește acumularea de venituri în bugetul de stat.

În contextul reducerii veniturilor bugetare, ei vin și ne mint că o să avem vremuri bune și mai multe proiecte.

Ce trebuie să înțeleagă orice om din țara noastră?

Avem mai puțini bani, dar avem promisiuni mai multe.

Față de anul trecut, avem un buget mai mic cu aproape 2 miliarde de lei

Dragi moldoveni, gândiți-vă că e ca într-o familie. Atunci când cheltuielile, preturile cresc, salariul părinților scade și aceștia aduc mai puțini bani acasă, dar ei spun copiilor că vor trăi mai bine.

Astfel în condițiile reducerii veniturilor, Guvernarea PAS, fără nici un pic de rușine promite majorarea cheltuielilor bugetare în ajun de alegeri prezidențiale. Promisiuni care nu au nimic cu realitatea. Așa au făcut și anul trecut. Au promis mult înainte de alegerile locale și după aceea, nu au mai făcut nimic.

Concetateni, aleși locali, primari și consilieri. Haideți să ne împrospătăm puțin memoria. Anul trecut Guvernul a aprobat inițial un buget cu 83,2 miliarde lei cheltuieli, apoi în ajunul alegerilor locale, a mai adăugat încă aproape un miliard de lei ajungând la 84,1 miliarde lei. Exact ca și-n acest an, doar că nimeni apoi nu a mai analizat, cum guvernarea nu și-a mai onorat obligațiile și promisiunile făcute în campania electorală.

În final, bugetul a fost executat la nivel de 80,7 miliarde lei, cu 3,4 miliarde lei mai puțin. Dacă ai bani, de ce nu reușești să îi cheltui? Pentru că nimeni nu vrea să lucreze cu tine, pentru că tinerii pleacă, pentru că mediul privat nu are încredere în tine, pentru că stimați guvernanți PAS-sunteți incompetenți!

Cine a răspuns, cine răspunde pentru eșecurile voastre? De suferit, suferă oamenii.

În 4 ani, Guvernul a venit cu bugete umflate și nerealizate în volum total de 13,6 miliarde de lei. Oameni dragi, ei au promis alocarea a 13,6 miliarde de lei pentru agricultori, pentru investiții, pentru proiecte de infrastructură, bani care niciodată nu au mai fost alocați și nici nu vor mai fi alocați.

În 4 ani de guvernare pas am fost mințiti de 13.6 miliarde de lei.

Unica lor șansă să execute acest buget este contractarea împrumuturilor interne, la dobânzi de 5-7 ori mai mari decât cele externe. De ce nu se pot împrumuta pe extern la dobânzi mici? Foarte simplu, sunt incompetenți și preferă împrumuturi la dobânzi mai mari de pe piața internă, de unde au și beneficii personale.

Despre capacitatea de a atrage granturi și investiții nici nu mai vorbim. Da, Moldova a primit în ultimii ani granturi de la partenerii externi, dar asta pentru a rezolva criza energetică, provocată de război dar și de incompetența și corupția actualei guvernări și a oligarhului dominator Spînu. În afară de banii veniți pentru criza energetică acest Guvern aproape că nu a reușit nimic în cea ce privește atragerea granturilor externe.

Așa și trăim, pe împrumuturi interne foarte scumpe pe care le vor plăti copii și nepoții noștri, când cei aflați azi la guvernare își vor cheltui banii furați de la oameni ca și precedenții politicieni.

Acest guvern nu este în stare să obțină bani din granturile pe care le are la dispoziție. Nu este în stare să atragă investiții străine și ale moldovenilor plecați peste hotare, să creeze cadrul pentru ca investitorii să vină aici să investească și să facă locuri de muncă bine plătite, să contribuie la crearea de pensii decente.
În schimb, încearcă să pună o nouă povară fiscală în cârca agricultorilor, propunând introducerea TVA de 20 sută, la arenda terenurilor agricole.

Dragi moldoveni

Avem încă o dată în față dovada incompetenței guvernării PAS.

Au falimentat afaceri mici, au blocat prin măsurile lor investițiile companiilor străine, nu sunt în stare să aducă granturi în Moldova să absoarbă bani gratis veniți de la UE, dar promit ”vremuri bune”. Nu e de mirare de ce tinerii pleacă din Moldova, de ce ne simțim mai săraci de la zi la zi.

Ce e de făcut?

Să nu lăsăm mâinile în jos, să nu disperăm.
Avem nevoie și putem face o politică rațională, putem atrage mai multe investiții și granturi din exterior în locul creditelor scumpe din interior, trebuie sprijiniți agricultori, trebuie sprijiniți antreprenorii mici și medii, avem nevoie și putem să atragem bani europeni, nu doar pe hârtie și nu pentru a plăti pentru incompetența guvernării. Ca să scoatem Moldova din sărăcie, avem nevoie de o schimbare a guvernării cu oameni capabili să rezolvate calitativ câteva probleme stringente, precum eradicarea corupției, a schemelor criminale, stârpirea contrabandei, asigurarea securitatății economice și energetice, eradicarea sărăciei și creșterea calității vieții oamenilor, creșterea salariilor și pensiilor.

Oameni buni, faceți presiune pe această guvernare, scrieți-le, spuneți-le când vin în teritoriu: nu ne mai mințiți, nu ne mai păcăliți, aceste vremuri nu sunt bune, tocmai pentru că sunteți incapabili, sunteți incompetenți. Doar așa, vom putea schimba lucrurile. Spunând adevărul și acționând!

Total
0
Shares
Total
0
Share