Alte știri

(video) Andrei Năstase minte în direct la Jurnal TV!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a participat ieri la o emisiune de la postul privat de televiziune Jurnal TV, televiziune despre care se spune că aparține și este finanțată de nașul său de cununie, Victor Țopa. Chiar la începutul emisiunii, moderatorul i-a propus lui Năstase să facă „lumină” și să explice telespectatorilor de ce nu i-a fost invalidat mandatul de primar. Iar aici Năstase a fost prins cu minciuna, deoarece declarațiile făcute de acesta și faptele reale, sunt contradictorii, lucru ce l-am demonstrat.

Astfel, în primul rând Andrei Năstase a ținut să accentuieze că în ziua alegerilor, acesta nu a făcut agitație electorală, lucru interzis și de Codul Electoral. Doar că în realitate, în ziua alegerilor, liderul PPDA a făcut cel puțin cinci live-uri pe facebook prin care a făcut agitație electorală, cerând oamenilor să voteze împotriva contracandidatului său, deci să voteze pentru el, Andrei Năstase. Ori îndemnul la vot este atunci când doar chemi oamenii să voteze, fără să le sugerezi pentru cine să voteze. Conform Codului electoral, agitaţia în ziua alegerilor este strict interzisă.

„În ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite nici un fel de agitaţie electorală. Interdicţia dată nu se referă la informaţiile deja plasate în internet şi la afişele expuse anterior”, se menționează în art. 47 al Codului electoral.

În al doilea rând, Andrei Năstase a atacat judecătoarea care i-a anulat mandatul de primar, declarând că aceasta ar fi îndeplinind o comandă politică. Cu toate acestea, jurnalista de la TV8, Mariana Rață, în cadrul unei emisiuni a mărturisit că în urma unei discuții cu un avocat a înțeles că oricare alt judecător ar fi emis o decizie similară în dosarul validării alegerilor din 3 iunie 2018. Avocatul i-ar fi spus Marianei Rață că oricât de mult nu i-ar părea rău, dar este aproape sigur că oricine nu ar fi fost judecătorul care ar fi examinat acest caz, decizia finală ar fi fost una similară, să-i invalideze mandatul lui Andrei Năstase. Deci acuzația lui Năstase cade și poate fi catalogată ca fiind una populistă.

Apoi politicianul a ținut neapărat să declare că nimeni din observatori nu a depistat nici o încălcare a legislației electorale. Și în acest caz Năstase a mințit, deoarece în raportul său, Promo LEX a sesizat faptul că Andrei Năstase a încălcat legislația electorală și prin implicarea politicienilor străini în campania sa electorală. Conform unei legi semnate în 2015 de către deputatul PLDM, Tudor Deliu, cetățenii străini nu au dreptul să se implice sub nici o formă în campaniile electorale din Republica Moldova.

Amintim că judecătorii au refuzat validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase pe motiv că acesta a făcut agitație electorală în ziua alegerilor, îndemnând pe facebook chișinăuienii să voteze în favoarea sa. Instanța a luat această decizie după ce PSRM a depus împotriva lui Andrei Năstase o contestație. Chiar dacă despre acest lucru se vorbește mai puțin, informăm că și Andrei Năstase a depus o contestație împotriva socialistului Ion Ceban, iar judecătorii i-au dat dreptate liderului PPDA.

 

 

 

loading...

Comments are closed.