Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a îndemnat ieri cetățenii în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, să participe activ la referendumul propus de președintele PDM, Vlad Plahotniuc și să voteze pentru reducerea numărului de deputați. Vlad Plahotniuc a propus ca numărul de deputați să fie redus de la 101 la 61, iar cetățenii să aibă și dreptul ca să le retragă mandatul atunci când aleșii poporului îi vor dezamăgi.
„Îndemnul meu este către toți cei care ne privesc, da, mergeți la acest referendum, da, votați pentru reducerea numărului de deputați. Această idee este în conformitate cu convingerile Dvs și noi am adus argumente în acest sens.”, a declarat Năstase.
Amintim că președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a venit cu inițiativa ca numărul de deputați să fie redus de la 101 la 61, iar cetăţenii să aibă dreptul ca să retragă mandatele aleşilor care i-au dezamăgit şi nu le mai reprezintă interesele.
„Ca și în cazul reformei puterii executive, când am redus numărul ministerelor și am eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, mai bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate.”, a declarat liderul PDM, Vlad Plahotniuc.
Inițiativa liderului PDM, privind organizarea unui referendum republican în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fost votat cu 53 de voturi.
Potrivit proiectului de lege, cetățenii Republicii Moldova vor trebui să răspundă la două întrebări care se referă la forma următorului Legislativ dar și modul de lucru al deputaților.
Autorii propun ca prima întrebare să fie formulată în felul următor: „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?” – iar răspunsurile care urmează a fi votate sunt „Pentru” sau „Contra”
Adoua întrebare este: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputați din funcție dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?” iar răspunsurile sun ca la prima întrebare: „Pentru”, „Contra”.