(video) Andrian Candu a prezentat la Călărași singura grădiniță ECO din Republica Moldova

gradinita eco. gradinita calarasi, energie biomasa moldova, gradinite reparate, gradinite noi, raionul calarasi, nicolae ciubuc, circumscriptia calarasi, andrian candu, caravana pdm, autobuzul pdm

Caravana PDM, în frunte cu vicepreședintele formațiunii, Andrian Candu a mers astăzi în raionul Călărași, unde i-a întâlnit candidatul pe circumscripția dată, fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc. Una din locațiile unde a mers delegația Partidului Democrat este grădinița DoReMicii, care este prima grădiniță 100% eco din Republica Moldova.

În orașul Călărași a fost inaugurată astăzi grădinița „DoReMicii”. Potrivit Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, care a implementat proiectul, aceasta este cea mai energo-eficientă clădire publică din Republica Moldova.

Grădiniţa DoReMicii a fost proiectată şi construită după standarde germane de eficienţă energetică, cu susţinerea financiară şi asistenţa tehnică din partea Republicii Federale Germania, acordată prin intermediul Băncii pentru dezvoltare KfW, în cadrul proiectului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică”, implementat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

Andrian Candu a publicat un mesaj video în care a explicat urmăritorilor săi avantajele clădirilor eco. Pe lângă bateriile solage, grădinița are și instalații care atrag căldura, inclusiv care vine de la corpul omenesc, bucătărie și folosește această energie pentru încălzirea clădirii. Plus la toate, grădinița folosește bricheții de biomasă pentru încălzire.

Vicepreședintele PDM a rămas plăcut surprins de atitudinea și comportamentul față de această grădiniță a întreg personalului, întrucât astfel de tehnologii nu le putem întâlni nici măcar în cazul grădinițelor private din Chișinău. Acest fapt probabil se datorează și majorărilor de salarii, dacă aceștia aveau în trecut 3500 de lei, acum salariul lor poate depăși în unele cazuri și 6000 de lei.

Grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași are o suprafață de 1100 metri pătraţi și va fi frecventată de peste 100 de copii, inclusiv cu vârste de până la 3 ani. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.

Astfel, datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 90% mai mici decât ale unei clădiri similare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share