Alte știri

(Video) Andrian Candu: Revenirea la sistemul electoral proporțional este imposibilă ȋn cazul anticipatelor!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepreședintele PDM, Andrian Candu a oferit un interviu în care a spus că sunt multe declarații și controverse zilele acestea, legate de situația politică din țară. „Avem colegi noi ȋn Parlament, care nu cunosc procedurile legale. Dar ne propun să împingem la o „mașină”, nouă, neasamblată, fără roți, motor și volan. Așa că, am ȋncercat să explic, cât mai simplu, de ce avem nevoie de o majoritate parlamentară, care ar fi consecințele unor eventuale alegeri anticipate”, a spus Candu.

Democratul a ținut să precizeze că revenirea la sistemul electoral proporțional este imposibilă ȋn cazul anticipatelor. Ori, liderii PAS cu DA, Maia Sandu și Andrei Năstase poartă acum negocieri politice cu liderii PSRM, Dodon și Grecianîi, în privința anulării sistemului mixt.

Mult se discută acum, mai recent am văzut ca să se anuleze sistemul și eventual alegerile anticipate să fie organizate sub un alt sistem, lucru imposibil. Am văzut că și colegii independenți din Parlament au făcut o sesizare la CCM, deși nu cred că era nevoie să se meargă la CCM. Lucrurile erau foarte logice. Legislația și tot ce înseamnă lege are o anumită logică, dacă procesul a fost pornit, și mă refer la alegerile parlamentare din februarie, cu un anumit sistem și dacă ceva nu s-a realizat și se repetă alegerile, dacă vorbim de alegerile parlamentare anticipate, ele trebuie organizate în același sistem. De altfel, noi schimbăm regulile în timpul jocului”, a spus Andrian Candu.

„Plus, că pe lângă această logică, sunt și multe alte recomandări de la Comisia de la Veneția și multe alte angajamente internaționale care spun clar că orice schimbare de sistem trebuie să fie făcute cu cel puțin un an înainte. Ai nevoie de avizul pozitiv al Guvernului, deoarece sunt schimbări din punct de vedere al bugetului. Astfel, dacă este cineva care visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un al sistem decât mixt, greșește foarte amarnic și țin să asigur pe toți că anume alegerile parlamentare anticipate se vor organiza în același sistem – sistemul mixt”, a mai spus democratul.

Interviul video oferit Andrian Candu pentru Realitatea.md poate fi urmărit integral mai jos:

loading...

Comments are closed.