VIDEO // ANRE combate o minciună spusă de către Maia Sandu: Tariful de 29 lei pentru gazele naturale nu va fi micșorat

Tariful de 29 lei pentru un metru cub de gaze naturale nu va fi micșorat până la finele anului 2022, explică Agenția Națională de Reglementare în Energetică a Republicii Moldova. Potrivit instituției, micșorarea prețului de achiziție a gazului livrat de către Gazprom nu duce la reducerea tarifului achitat de către consumatorii finali din țara noastră.

Prin comunicatul lor de presă, cei de la ANRE combat minciunea spusă de către Maia Sandu (video este mai jos), precum că tariful final pentru consumatorii din țara noastră ar trebui să fie mai mic după 01 octombrie 2022.

Astfel, în contextul modificării formulei contractuale de formare a prețului de achiziție a gazelor naturale al SA ”Moldovagaz” de la SAP ”Gazprom”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vine cu următoarele precizări:

Conform contractului dintre SA ”Moldovagaz” și SAP ”Gazprom”, prețul de achiziție a gazelor naturale se stabilește lunar, în funcție de indicatorii platformei Olandeze de tranzacționare TTF și a componentei mixului de produse petroliere.

Pentru trimestrele I și IV ale anului calendaristic, formula prevede 30% preț referință stabilit de indicatorii Front Month de pe platforma TTF și 70% mixul de produse petroliere. Pentru trimestrele II și III, formula se inversează, după cum urmează: 70% preț referință platforma TTF și 30% mixul de produse petroliere.

În condițiile anului 2022, când prețul de bursă urmează un trend continuu ascendent, inversarea formulei pentru trimestrele I și IV ale anului curent, asigură pentru SA ”Moldovagaz” un preț de achiziție mai mic decât în trimestrul II și III, cât și o diferență substanțială față de alternativele din piață. Specificăm că, în luna octombrie prețul pentru furnizorul din Republica Moldova este de 1074$/1000m3, față de 1883$/1000m3 în luna septembrie, până la modificarea formulei.

Totodată, ANRE menționează că Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale prevede că prețurile de furnizare pentru consumatorii finali au la bază prețul mediu ponderat anual de achiziție al furnizorului. Prin urmare, în calculele de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare, ANRE a inclus prețurile prognozate de import ale SA ”Moldovagaz” pentru trimestrul IV al anului 2022, precum și o parte din devierile tarifare negative acumulate în perioadele precedente.

În concluzie, modificarea formulei de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale de către SA ”Moldovagaz” de la SAP ”Gazprom” nu are un efect similar și imediat în prețurile reglementate de furnizare către consumatori, impactul fiind deja inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică asigură cetățenii de corectitudinea efectuării într-un mod transparent a tuturor calculelor astfel ca prețurile achitate de consumatorii finali să fie corecte și să asigure securitatea aprovizionării populației cu gaze naturale.

Total
0
Shares
Total
0
Share