VIDEO // Au avut loc consultări publice asupra proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice asupra proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență. La ședință au fost prezenți deputați atât din fracțiunea majoritară, cât și din opoziție, membrii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai societății civile și ai partidelor extraparlamentare.

PROIECTUL de lege privind pilotarea votului prin corespondență aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. La elaborarea documentului au participat membri ai Comisiei Electorale Centrale și ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și experți în domeniu și reprezentanți ai instituției prezidențiale, care au fost delegați într-un grup de lucru și au analizat oportunitatea pilotării respectivului mecanism.

„Evident, Parlamentul are obligația de a crea condițiile pentru realizarea voinței supreme, adică exercitarea drepturilor electorale. Acest proiect de lege prezintă mult interes și este nevoie să avem posibilitatea să clarificăm toate detaliile. Vom desfășura atâtea consultări atât cât este nevoie pentru a oferi tuturor posibilitatea să adreseze întrebări, precum și să vină cu sugestii și propuneri constructive”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Proiectul de lege reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. De menționat că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în Statele Unite ale Americii și Canada. Astfel, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi analizate. După definitivare, documentul va fi examinat în cadrul comisiilor permanente și propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, în prezent, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share