VIDEO // Blocul ”Victorie” cere o mai mare transparență în activitățile ONG-urilor care încearcă să influențeze politica guvernului

Deputații grupului parlamentar “Victorie” au prezentat în cadrul unui briefing amendamente la Legea cu privire la declararea averii și intereselor personale, menite să sporească transparența activității tuturor ONG-urilor din Republica Moldova. Având în vedere legislația actuală, cetățenii țării nu au posibilitatea să cunoască toate fluxurile financiare din interiorul acestor structuri, veniturile și averile liderilor lor. În plus, modificările propuse vor contribui la evitarea conflictelor de interese care pot apărea în activitatea acestor organizații.

“Din păcate, acum opinia publică de multe ori nu știe cine se află în spatele anumitor fonduri neguvernamentale, organizații, ce scheme financiare sunt folosite acolo, cine este beneficiarul lor final. Aceste structuri de multe ori au sau încearcă să aibă un impact direct asupra vieții noastre politice”, a declarat deputatul Vadim Fotescu.

El a menționat că această sferă are nevoie de transparență deplină, iar inițiativa blocului “Victorie” va contribui la acest lucru. “Aceste amendamente sunt deosebit de importante în lumina viitoarelor alegeri prezidențiale din toamnă. Este foarte important ca societatea să aibă toate informațiile, inclusiv cele financiare, despre acele ONG-uri care vor încerca să joace un rol activ”, a subliniat deputatul.

Reprezentant al blocului “Victorie”, deputatul Vasile Bolea a remarcat importanța rolului ONG-urilor în viața țării, deoarece mulți dintre cei care au lucrat în cadrul acestora sunt acum reprezentanți ai celor mai înalte puteri. Prin urmare, este important ca societatea să știe totul despre activitățile acestor structuri.

“Există aproximativ 14 mii de organizații neguvernamentale care lucrează în țara noastră. În ultimii zece ani, acestea au jucat un rol foarte important în societatea moldovenească. Mulți oameni care au ieșit din ONG-uri sunt astăzi la putere. Unii controlează “reforma justiției”, alții domină spațiul informațional, angajându-se în jurnalism pretins independent. 

Suntem în favoarea prezentării de către liderii ONG-urilor a declarațiilor de venituri și avere. Aceste organizații au prea multă influență dincolo de controlul legislației. Este timpul ca acestea să dea dovadă de responsabilitate și să devină mai deschise și mai transparente. Societatea ar trebui să cunoască clienții unei anumite analize, să vadă rezultatele activității ONG-urilor și sursele de finanțare ale acestora”, a declarat Vasile Bolea în cadrul briefingului.

Total
0
Shares
Total
0
Share