Deputatul PSRM, candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea a continuat, în cadrul unui briefing, subiectul ”raționalizării” sau lichidării spitalelor, transmite Telegraph.md
Bogdan Țîrdea a amintim că în timpul pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova, Maia Sandu și partidul său, cel mai mult acuzau socialiștii că ”noi ne isprăvim rău, că avem spitale proaste, echipament vechi, nu ajung paturi, medicamente, aparate de ventilație artificială, că în spitale sunt condiții oribile, etc.”
Însă, de facto situația dramatică s-a creat în sistemul medical în rezultatul a zece ani de conducere a alianțelor pentru integrare europeană și Partidului Democrat, a subliniat deputatul. În tot acest timp, oligarhii organizau atacuri permanente asupra medicinei.
”Prima lovitură a avut loc pe 22 decembrie 2012, când ministrul Sănătății al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și colegul Maiei Sandu, Andrei Usatîi a semnat decretul № 1317 privind comasarea a 17 spitale din capitală.
Schema era următoarea, Andrei Usatîi a propus comasarea a câte 3-4 spitale sub o ”conducere comună”. Ca rezultat, ar fi rămas 5-6 spitale din 17, restul fiind practic lichidate!
Unificarea spitalelor trebuia să fie făcută în modul următor:
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” cu Centrul SIDA și Dispensarul Republican Dermato-Venerologic.
Spitalul Clinic Republican cu Institutul de Cardiologie și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.
Institutul Sănătății Mamei și Copilului cu Spitalul Republican pentru Copii ”Emilian Coțaga”.
Spitalul Municipal pentru Copii ”Valentina Ignatenco” cu Spitalul Municipal pentru Copii №1 și cu Spitalul Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii,
Centrul Național Științific și Practic pentru Medicină de Urgență – cu Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie și Departamentul de Traumatologie al Spitalului Clinic Republican.
Institutul de Ftiziopulmonologie ”Chiril Draganiuc” – cu Spitalul Municipal de Tuberculoză și cu Spitalul Ftiziopulmonar din Vorniceni.
Însă după o serie de scandaluri și proteste ale lucrătorilor instituțiilor medicale și ale partidelor, ordinul a fost anulat.
A doua lovitură. 11 septembrie 2013, guvernul Leancă/Sandu a adoptat Rezoluția № 764.
Conform documentului, în lista obiectelor, care vor fi supuse privatizării, au fost incluse și obiectele strategice ale medicinei, culturii și științei moldovenești, inclusiv: Tipografia Academiei de Științe și baza de odihnă a AȘM.
De asemenea, au inclus și Spitalul ”Toma Ciorbă” cu un teren alăturat de peste 2,8 ha și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie – cu un teren alăturat de mai mult de 2 ha.
Maia Sandu a participat la acea ședință, dar nu a spus nici un cuvânt.
Deputatul a amintit că aceste două spitale sunt monumente istorice, Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” a fost construit în anul 1896, iar Spitalul de Traumatologie în 1832.
”Aceste spitale se află sub protecția statului – conform legii astfel de obiecte istorice nu pot fi privatizate. Dar Leancă, Sandu și alți membri ai cabinetului au mers pe nelegiuire”, a subliniat Bogdan Țîrdea.
El a atras atenția la faptul că aceste două terenuri sunt amplasate în centrul capitalei, pe care mafia din construcție le urmărește de mult timp. Astăzi, aceste două terenuri ar costa aproximativ 48 de milioane de euro. În același timp, doar în spitalul ”Toma Ciorbă” lucrau 360 de medici.
Mai mult de atât, Clădirea administrativă a Institutului de Microbiologie și Virologie cu terenul adiacent a fost, de asemenea, a fost scos la vânzare.
Doar protestele PCRM și PSRM au salvat atunci aceste instituții medicale. Și pe 7 noiembrie guvernul Leancă a exclus aceste două spitale din lista obiectelor pentru privatizare!
A treia lovitură. În octombrie 2013 șeful Departamentului de Sănătate din capitală, Mihai Moldovan (Partidul Liberal) a propus o nouă Strategie de dezvoltare sistemului medical din Chișinău. În Strategie se propunea închiderea și vânzarea complexelor imobiliare din 4 spitale.
Este vorba despre Spitalul Clinic № 4 de pe str. Columna ( a fost instituită până în 1812, un monument arhitectural de importanță națională) și despre Maternitatea № 2, amplasat pe bulevardul Grigore Vieru. Ele trebuiau să fie absorbite de spitalul ”Sfântul Arhanghel Mihail”
Maternitatea municipală № 1 de pe viaduct și Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii de pe str. Lomonosov trebuiau să fie absorbite de Spitalul Clinic Municipal ”Valentina Ignatenco”.
”Amintesc, că alături de Maternitatea №1 de pe viaduct (circa 3 ha de pământ) liberalul Dîrda, ”pur întâmplător” desigur, își construia complexele sale locative. Acolo era fundul de aur! Liberalii și verzii voiau să ia de la stat 10 ha de pământ cu o valoare de 100 mln euro!
PSRM a oprita asta. Noi am protestat la Departamentul de Management al orașului. Spitalul №4 nu a fost închis. Maternitatea №2 le-a fost frică să o închidă pe fundalul protestelor”, a subliniat Bogdan Țîrdea.
Deputatul a menționat că aceeași funcționari au semnat în 2014 acordul cu Banca Mondială pentru realizarea proiectului de ”Modernizare a sectorului medical al Republicii Moldova”. Aceasta a fost a patra lovitură pentru medicină. Proiectul a fost susținut de către Iurie Leancă, Andrei Usatîi și Maia Sandu.
Deputatul a amintit de asemenea că între 2020-2021 din cauza COVID-19 au decedat 6 173 de cetățeni, dintre care 134 de lucrători medicali. Multe vieți puteau fi salvate, dar din cauza precedentelor ”reforme și atacuri în medicină nu ajungeau paturi, medicamente, echipamente și laboratoare”
De asemenea el a menționat că cum Maia Sandu a devenit președinte, ea a mai dat o lovitură în medici – ”a înghețat” proiectul PSRM privind majorarea salariilor medicilor cu 40%.
”Ca atare medicii trebuie să știe: spitalele pot fi în orice moment închise, iar însăși medicii mereu vor fi sub riscul de pierde locurile de muncă!
Pe anturajul lui Sandu pune presiune mafia în construcții, care vrea să ia aceste bucăți de pământ! Și Sandu însăși se află sub presiunea Băncii Mondiale, care este convinsă că avem prea multe școli și spitale.
De aceea, trageți propriile concluzii. Și amintiți-vă: Patria nu este de vânzare! Țara nu se vinde!” a subliniat Bogdan Țîrdea.