(video) Când vă întrebați cine a furat miliardul, să priviți acest material realizat de EuropaLiberă

maia sandu si vald filat, maia sandu alianta nastase , pas si paltforma da alianta, candidat comun primarie, candidat comun chisinau, alegeri 20 mai

Chiar și jurnaliștii de la Radio Europa Liberă, au momentele lor de sinceritate. Dacă acum Vasile Botnaru tot încearcă să ne spună că PD-ul lui Vlad Plahotniuc e vinovat de toate relele și să-i menajeze pe Andrei Năstase, dar mai ales pe Maia Sandu, prin 2015 avea un pic altă opinie. Cel puțin asta reiese dintr-un reportaj video realizat de Radio Europa Liberă în acea perioadă. Respectivul material demonstra faptul că Vlad Filat se face vinovat de furtul miliardului din băncile din Moldova și a dus țara pe marginea prăpastiei. Mai pe scurt, Filat și PLDM-ul său, din care a facut parte și Maia Sandu, chiar dacă ea a uitat de acest lucru, a falimentat Republica Moldova.

Moștenirea lăsată de guvernarea PLDM, pentru PDM, a fost una foarte grea, dar chiar și așa, Guvernul Filip a demonstrat performanță și a reușit. Să luam pe rând cele spuse în reportajul de la Europa Liberă.

  • Liderul liberal democrat Vlad Filat, a vorbit de multe ori despre benificiile unui program de colaborare cu FMI. 
  • Vlad Filat cere noului Guvern ceea ce el a lăsat baltă pe când era Prim-ministru. Atunci un acord cu FMI exista, dar s-a întrerupt fără să fie dus la bun sfârșit când Guvernul Filat nu și-a ținut cuvântul să ducă transparență în sectorul bancar în 2012.
  • În lipsa unui Acord cu FMI, Guvernul a cedat un mare pachet de acțiuni ale Băncii de Economii, spunând că vrea să atragă banii unor investitori ruși ca să o recapitalizeze.
  • Dar în loc să vină, banii au plecat făcundu-i pe mulți să se scarpine la ceafă. Aproape 3 ani și un miliard de dolari mai târziu, Vlad Filat vrea din nou un program cu FMI spunând că este ca un certificat de sănătate indispensabil economiei țării.
  • Testul cu politigraful, adică poligraful pentru politicieni, arată că poziția lui Vlad Filat față de relația cu FMI este fluctuantă. Ea oscilează între indicațiile ”Interesul poartă fesul. Demagogia-pălăria

Pentru cei care au dubii, pot urmări mai jos în întregime materialul realizat de Radio Europa Liberă:

Concluziile deci sunt clare, atunci când ne întrebăm cine a furat miliardul, trebuie să pornim de la faptul că în 2012, Vlad Filat a rupt Acordul cu FMI pentru a putea atrage investitori ruși în sistemul bancar moldovenesc. Atunci când vorbim de Landromat, tot la Filat ar trebui să ne ducă gândul, deoarece e clar acum peste ani, când multe au fost scoase la iveală, că așa-numiții investori ruși ai lui Filat erau de fapt prietenii oligarhi ai lui Veaceslav Platon. Filat a rupt Acordul cu FMI pentru ca să bage sistemul bancar moldovenesc într-un con de umbră și să-l jefuiască, lucru care i-a reușit.
Desigur că Filat a fost ajutat și de Ilan Shor, sau Shor a fost folosit de Filat, iar când a înțeles acest lucru a fugit la Procuratură ca să-l denunțe pe Filat. Nu mai știi exact care pe care. Cert este că furtul din sistemul bancar nu a început în 2014, după cum vor unii să credem, dar în 2012, când Vlad Filat a înlocuit banii FMI-ului cu banii lui Veaceslav Platon, când Filat a înlocuit occidentul cu oligarhii ruși.
Și straniu pentru mine că Maia Sandu, care era deja adusă în Republica Moldova de către Filat, a tăcut. Maia Sandu, care ne spune că este mare specialist în bănci și finanțe, lucrând tocmai la Banca Mondială, nu a spus nimic când Filat și Platon jefuiau sistemul bancar moldovenesc.

Maia a tăcut pentru că avea partea ei din jaf, sau a tăcut pentru că în realitate idee nu are de economie, bănci și finanțe?

P.S.
În pofida tuturor pronosticurilor, Guvernul Filip a reușit să semneze un nou Acord cu FMI, a scos deci sistemul bancar din conul de umbră. Guvernul Filip a reușit să aducă Banca Transilvania pe piața din Republica Moldova. Guvernarea lui Plahotniuc a oprit Landromatul rusesc, iar principalii actori care ne puneau țara pe tava oligarhilor ruși, Filat și Platon, stau acum închiși la penetenciarul numarul 13.

Autor: Chirilov Anatolie

Total
0
Shares
Total
0
Share