VIDEO // Candidatul PSDE, Vadim Brînzaniuc, propune reformarea din temelii a Primăriei Capitalei

Vadim Brînzaniuc, candidatul PSDE

Candidatul Partidului Social Democrat European la funcția de primar al Capitalei, Vadim Brînzaniuc, propune o amplă reformă a administrației municipale, care va duce la eficientizarea activității subdiviziunilor și direcțiilor Primăriei. Reforma prevede crearea unor direcții municipale noi și reorganizarea celor existente. De asemenea, planul de reformare prevede constituirea poliției locale și instituirea unei noi funcții executive – administratorul public, care va fi propus de primar și care va gestiona treburile publice ale orașului.

Primii pași ai reformei prevăd constituirea a trei direcții noi prioritare. Este vorba despre Direcția Proiecte, Direcția Dezvoltare și Investiții și Direcția Achiziții Publice.

„Bugetul pe care îl are astăzi municipiul Chișinău nu poate asigura dezvoltarea pe bune a orașului. Astăzi, bugetul este orientat mai mult pe gestionarea treburilor curente. Dacă nu vom căuta surse suplimentare, vom putea asigura doar întreținerea drumurilor, spațiilor verzi și a trotuarelor și proiecte mici. Atât”, a declarat Vadim Brînznaiuc.

Candidatul PSDE a mai adăugat că Direcția Proiecte va avea trei dimensiuni – proiecte europene, proiecte regionale și proiecte în cadrul acordurilor de înfrățire cu localitățile din România.

„Această direcție va avea sarcina de a atrage fonduri europene nerambursabile. Astăzi, Chișinăul este eligibil de a aplica la finanțări în mai multe proiecte regionale. La ora actuală, Chișinăul nu-și folosește deloc această posibilitate de a atrage fonduri din proiectele regionale. Chișinăul, al doilea oraș românesc ca teritoriu și ca populație nici pe departe nu se dezvoltă în același ritm cu celelalte orașe românești. Direcția Dezvoltare și Investiții se va ocupa cu investirea banilor aduși din proiecte. A treia va fi Direcția Achiziții, care va fi responsabilă de organizarea tuturor procedurilor de achiziții publice la nivelul orașului”, a declarat Brînzaniuc.

O altă propunere a candidatului PSDE este instituirea unei noi funcții executive în cadrul Primăriei Capitalei – administratorul public.

„Chișinăul, dacă își dorește dezvoltare, nu mai poate fi la cheremul politicienilor. Primar general poate deveni oricine, este o funcție politică. Însă de administrarea profesionistă a treburilor publice ar trebui să se ocupe administratorul public. El urmează să fie un funcționar public de carieră, propus de primarul general și susținut de CMC. E o măsură eficientă de administrare a orașului și o practică internațională des întâlnită. El va avea rolul de gestionare a treburilor curente în Chișinău”, a spus Vadim Brînzaniuc.

Totodată, Brînzaniuc propune și constituirea Poliției Locale, subdiviziune care va fi finanțată din bugetul municipal și care se va subordona Primăriei Capitalei.

„Trebuie să depășim situațiile în care avem divergențe între Primăria Capitalei și Ministerul de Interne. Sarcina poliției locale ar fi combaterea comerțului stradal, a construcțiilor ilegale și menținerea ordinii publice în general și paza obiectivelor gestionate de Primărie”, a mai spus Vadim Brînzaniuc.

De asemenea, reforma administrativă prevede reorganizarea direcțiilor ce țin de urbanism, gestionare a patrimoniului, mobilitate urbană, transport, comerț, educație, protecție socială, sănătate, cultură, turism, sport etc.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share