VIDEO // Care este riscul ca COVID-19 să se transmite de la mamă la făt? Răspunsul specialiștilor

Specialiștii din domeniul sănătății spun că potrivit ultimelor studii nu există riscul să se transmită COVID-19 de la mamă la făt, iar în cazul în care femeia gravidă s-a infectat, aceasta în cele mai multe cazuri are forme ușoare și medii ale bolii.

„Noi menționăm de fiecare dată că COVID-19 este o infecție foarte nouă și contagioasă. Studiile care sunt nu demonstrează transmiterea virusului de la mamă la făt și nu demonstrează că se depistează virusul COVID-19 în laptele matern. Promovăm foarte intens ca mamele să-și alăpteze copilul.

Studiile ne mai arată că infecția nu este atât de gravă pentru femeile gravide, dar poate înrăutăți starea de sănătate în cazul în care aceasta are careva patologii concomitente. Este foarte important ca în perioada de gravitate femeile să evite aglomerațiile și contactul cu multe persoane”, a spus Tatiana Zatîc, șefa Direcției asistență medicală primară urgentă și comunitară din cadrul Ministerului Sănătății.

„Din momentul în care a apărut pandemia a fost efectuat un studiu pe 19 gravide, în urma căruia s-a constatat că 90 la sută din toate gravidele au făcut forme ușoare și medii de infecție cu COVID-19. Din acest motiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează nașterea pe cale naturală și alăptare.

Numai în cazul în care pacienta are simptome mai pronunțate și nu poate alăpta se încurajează storsul laptelui, pentru ca copilul să fie alimentat cu laptele matern”, a declarat Lidia Golubaș, șefa Centrului de Sănătate Măgdăceşti.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu organizat de Ministerul Sănătății.

Menționăm că, până în prezent, în Republica Moldova, coronavirusul de tip nou a fost depistat la 93 de femei gravide.

Citește și: Șeful statului, în vizită de lucru la Briceni. Cu cine s-a întâlnit

Total
0
Shares
 
Total
0
Share