Alte știri

VIDEO // Cavcaliuc: „În perioada în care am condus IGP, încrederea în Poliție a fost cea mai mare”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Aproape fiecare al doilea cetățean al Moldovei avea încredere în Poliție în perioada în care Gheorghe Cavcaliuc era șef al Inspectoratului General al Poliției. Timp de un singur an, încrederea a crescut de la 25% la 46%. Declarația a fost făcută de Cavcaliuc, în prezent președinte al Partidului Acasă Construim Europa (PACE) la emisiunea ”Cutia Neagră” de la TV8.

Cifrele date se conțin în Barometrul Opiniei Publice, realizat de Institutul de Politici Publice în 2017. În acest clasament, Poliția a depășit toate instituțiile statului, fiind depășită la capitolul încredere doar de Biserică, presă și armată.

La ”Cutia Neagră”, Cavcaliuc a dat și detalii despre cum a reușit să îmbunătățească imaginea polițiștilor.

”Cum am construit Europa la Ministerul de Interne: Gheorghe Cavcaliuc este coautorul strategiei de dezvoltare a Politiei pentru 2016-2020, care a adus în bugetul Politiei peste 50 de mln de euro, prin care s-au reparat zeci de sectoare de politie, s-au construit sectoare de poliție de la zero. A fost dotată Poliția națională, echipată cu cele necesare și multe reforme s-au mai făcut”, a declarat liderul PACE, care din 2014 a deținut funcții de conducere la IGP.

Îmbunătățirea imaginii Poliției a permis și creșterea gradului de responsabilitate a societății și implicării acesteia în activități de sporire a securității cetățenilor. S-a reușit crearea organizației ”Bunicii grijulii” pentru o supraveghere mai bună a copiilor în drum spre și de la școală. În același timp, o serie de proiecte au permis și creșterea siguranței rutiere, cu diminuarea cifrelor tragice.

Potrivit Poliției, până în 2019, cazurile de deces în accidente de circulație s-au redus cu aproape 40%, iar numărul celor răniți – cu 14%.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice din februarie 2021, 37,5 la sută dintre moldoveni au o oarecare sau foarte multă încredere în Poliție.

Amintim că pe lângă realizările enumerate de Cavcaliuc în emisiune, ultimul a mai realizat:

„Din culisele poliției”, un proiect pentru mii de tineri din satele Moldovei.

„O jucărie pentru zâmbetul copiilor”, un proiect adus din Germania și dedicat copiilor care au suferit în urma traumelor psihologice.

„Copil școlarizat, copil protejat”, care a îmbrăcat, încălțat și asigurat cu ghiozdane și rechizite școlare mii de copii din Moldova care sunt din familii social vulnerabile și aveau risc de abandon școlar, astfel diminuând crimele comise de minori doar într-un an cu peste 40%.

loading...

Comments are closed.