Alte știri

(video) Ce reguli ar trebui să urmezi pentru a nu fi înșelat de taximetriștii din Chișinău? Care sunt tarifele și când ai putea refuza să achiți călătoria?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șoferii care prestează servicii în firmele de taxi din Republica Moldova sunt obligați să ofere bonul de plată pentru fiecare călătorie. La prima vedere, în astfel de cazuri orice tip de evaziune fiscală sau înșelătorie este exclus, cu toate acestea taximetriștii rămân a fi agenți economici a căror principal scop este profitul.

Astfel, activistul civic Veaceslav Valico, într-un video a explicat cum pasagerii sau mai bine zis clienții firmelor de taxi ar putea evita o eventuală înselătorie.

Pentru început este nevoie de știut că suma totală a călătoriei este alcătuită din trei componente: pornirea, kilometrajul parcurs și timpul de așteptare. La momentul înregistrării acestui filmuleț, pornirea în Chișinău, până la ora 22.00 costă 23 de lei, după ora 22.00 costă 28 de lei. În Chișinu, sunt două tipuri de tarife. Călătoria în interiorul orașului costă 2.30 lei pentru kilometru, iar al doilea tarif, înafara orașului costă 4.60 per kilometru. Călătoria spre aeroport, se include în al doilea tarif. Așteptarea costă 1 leu pentru fiecare minut de așteptare.

Datorită experienței sale de a călători cu taxi-ul, activistul civic a depistat care ar fi modalitățile folosite de taximetriști pentru a înșela clienții în scopul de a obține un profit mai bun.

În primul rând, când urcați în taxi fiți atenți ce tarif este pornit la contor. Deseori, deși călătoria are loc în aria orașului, tariful inclus este cel din afara orașului, astfel mergeți cu 4.60 per kilometru, achitând astfel în loc de 50 de lei pentru o călătorie de la Botanica la Ciocana în jur de 80 de lei.

Un al doilea moment important, dacă este inclus contorul, atunci când urcați în automobil întrebați șoferul de traseul pe care urmează să aibă loc călătoria. Puteți să cereți un traseul de alternativă și să îl alegeți pe cel care vă convine mai mult. Dacă nimeriți în ambuteiaj, ar trebui să vă asumați decizia.

Al treilea moment foarte șmecher folosit deseori de șoferii de taxi. Urmăriți atent la momentul în care urcați în taxi, să fie restartat contorul, să nu continue calcularea tarifului după pasagerul precedent. Dacă nu o să observați acest lucru, s-ar putea ca să aveți marele nenoroc să achitați pentru o călătorie de la Botanica la Ciocana în jur de 100 de lei.

Fiți atenți când călătoriți cu taxi-ul. Astăzi, șoferii sunt obligați să ofere bon și să lucreze obligatoriu cu contorul pornit. Tarifele le-am explicat cum se calculează. Nu vă fie rușine să vă apărați drepturile, pentru că în acest caz e vorba de banii voștri. Dacă nu v-a fost eliberat bonul, puteți să nu achitați călătoria.” a conchis activistul civic.

Sursa video: Facebook/Вячеслав Валько

loading...

Comments are closed.