Politic

VIDEO // Ce se va întâmpla cu Stadionul Republican din Chișinău? Răspunsul lui Igor Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a publicat cel de al treilea episod al filmulețelor săptămânale ”PREȘEDINTELE RĂSPUNDE”.

În episodul 3 al ”PREȘEDINTELE RĂSPUNDE”, Igor Dodon dă răspuns la noi întrebări venite de la cetățeni.

Printre subiectele la care a răspuns Șeful Statului sunt soarta terenului Stadionului Republican, aprovizionarea cu gaze naturale, neînțelegerile dintre procurori, pensii, producătorii autohtoni, greva transportatorilor.

Igor Dodon, spune că prima tentativă al Ambasadei Statelor Unite al Americii, de a își extinde teritoriul ambasadei, a fost în anul 2015. Atunci autoritățile le-au propus două variante, unul fiind teritoriul Stadionului Republican și al doilea un teren de pe adresa Vasile Lupu 28.

Americanii au examinat și au declarat că sunt cointeresați mai mult de teritoriul fostului Stadion Republican.

În August 2018, Guvernul condus de Pavel Filip, actualul Președinte al Partidului Democrat din Moldova, a luat hotărârea de a da teritoriul Stadionului Republican, pentru construcția Ambasadei SUA.
În același an și Parlamentul a votat o lege prin care confirmau cedarea acestui teren americanilor.

Igor Dodon, însă, amintește că el nu a promulgat această lege, și din această cauză Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție și a oferit Președintelui Parlamentului posibilitatea să semneze această lege.

În iulie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu, a semnat o altă hotărâre ce permite construcția Ambasadei SUA pe teritoriul fostului Stadion republican din Chișinău. Totuși, pentru ca această tranzacție să intre în vigoare, e necesară ratificarea documentului.

La momentul actual, potrivit Președintelui R. Moldova, există mai multe acte care prevăd cedarea teritoriului către construcție Ambasadei SUA, dar pe de altă parte, sunt nemulțumirile oamenilor care nu vor cedarea acestui teritoriu.

Igor Dodon, spune că în aceste condiții, actuala guvernare, s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA și i-au propus alte 4 terenuri alternative, pentru ca Ambasada să nu fie construită pe teritoriul fostului Stadion Republican. Șeful statului spune că săptămâna aceasta, americanii vor veni cu un răspuns la propunerile care s-au făcut.

În același timp, Președintele republicii Moldova, spune că americanii sunt un partener strategic care a susținut mult Moldova lăsând să se înțeleagă că dacă aceștia nu vor accepta nici una din cele patru propuneri de alternativă, atunci autoritățile vor fi nevoite să cedeze teritoriul de pe strada Ismail. Dar propune ca acest lucru să fie făcut în baza unui referendum local, pentru a se cere și opinia locuitorilor din municipiul Chișinău.

 

 

loading...

Comments are closed.