Social

VIDEO // Cel mai INGENIOS act de caritate sau unde, în Moldova, se vinde cea mai ieftină franzelă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un magazin social din orașul Fălești, care funcționează, deja, de trei zile, a scos în vânzare cea mai ieftină pâine din Republica Moldova. Aici, o franzelă costă doar un leu, deși proprietarul magazinului o cumpără de la producător cu un preț triplu. Patronul unității comerciale, spune că a recurs la această metodă pentru a ajuta persoanele nevoiașe din oraș.

Zilnic magazinul vinde o mie de pâini. Franzelele sunt coapte la Bălți și cumpărate de Vladimir Osoianu, proprietarul magazinului, la un preț de 2 lei și 70 de bani. Chiar dacă omul de afaceri înregistrează pierderi, el speră să mărească volumul de vânzări până la două mii de franzele pe zi.

„Eu sunt în minus total, numai pentru a ajuta păturile vulnerabile și cetățenii care, la ziua de azi, nu au un leu pentru o pâine. Posibil, să majorăm numărul de pâini la mii, pentru că oamenii fac rând după pâine până după ușă, uneori”, a spus Vladimir Osoianu, antreprenor.

Prețul mic al pâinii le-a adus o bucurie mare pensionarilor, care de trei zile au devenit clienți fideli ai magazinului social. Printre ei și Eugeniu Moloșag în vârstă de 66 de ani, căruia pensia mică nu-i permite să facă față necesităților zilnice.

„Pentru mine, un leu, doi sau trei, dacă faci economii o lună, aduni 50-100 de lei. Pentru un pensionar, o sută de lei sunt mulți bani”, a mărturisit Eugeniu Moloșag, pensionar.

Pentru început, oamenii au crezut că este o glumă, dar, mai apoi, s-au convins de dărnicia antreprenorului.

„Dacă am luat pâine mai ieftină, ne permitem să mai cumpărăm ceva, de exemplu, ceva din carne, economisim 10 lei, cumpăr vreo două aripioare. Știți cum… mult nu.”

„De un leu, mulțumesc lui Dumnezeu, ne dă de un leu câte o franzeluță, să trăiească lumea.”

„De lucru nu este și noi stăm. Bine că domnul Osoianu Vladimir vinde pâine cu un leu. Avem noroc de dânsul. Este un om foarte bun. Acolo este pâine 4-6 lei, dar aici e doar un leu.”

La magazin, fiecare client are dreptul să cumpere doar o franzelă pe zi. Astfel, antreprenorul se asigură că nimeni nu va profita de generozitatea sa.

„Doresc mai mult, dar nu le putem permite, pentru că trebuie să ajungă la mai multe persoane, fiecare vrea să mănânce pâine de un leu. Oamenii sunt foarte mulțimiți, avem cumpărători toată ziua, a spus Rodica Cuzun, vânzătoare.”

Autoritățile locale spun că inițiativa lui Vladimir Osoianu este demnă de toată lauda.

„Mă bucur că agentul economic, domnul Osoianu, a avut posibilitatea și a venit cu această idee pentru persoanele social vulnerabile, persoanele în etate din orașul Fălești. Din câte cunosc, se vinde doar câte o franzelă, dar eu cred că o franzelă de un leu le va permite oamenilor să-și mai procure și alte produse alimentare”, a declarat Alexandr Severin, primar de Fălești.

Magazinul social a scos în vânzare mai multe produse la preț redus, de exemplu, ulei de floarea sorelui, conserve, cereale, paste făinoase sau zahăr. Gestul inedit n-a trecut pe alturi de privirea concurenților, care l-ar fi amenințat cu moartea pe Vladimir Osoianu, printr-un bilețel și o lumânare, lipite pe ușa unității comerciale.

„Poftim, pe ușa magazinului a apărut inscripția aceasta și o lumânarea. Mi-au dorit moartea. A doua zi, pe facebook, am fost declarat mort, că sunt la morgă” a adăugat Vladimir Osoianu.

De menționat că în orașul Fălești locuiesc 12 mii de persoane.

loading...

Comments are closed.