Editoriale

(video) Cele mai aberante și necreștine obiceiuri de Bobotează!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, ca în fiecare an pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși din Moldova sărbătoresc Boboteaza, adică Botezul Domnului. Cel este grav că de această sărbătoare religioasă sunt legate diferite obiceiuri aberante care culmea sunt organizate și susținute de către preoți, spune vloggerul Ion Andronache.

În această sărbătoare se sfințesc apele, adică se face Agheasmă. Conform unor tradiții, se merge la râu sau la un iaz, adică acolo unde este mai multă apă. Voi analiza câteva practici urâte:

  • În această zi, chiar în timpul slujbei unii se aruncă în apa rece, pentru spălarea păcatelor. În Simbolul de Credință noi spunem “Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”. În Biserica Ortodoxă avem doar un singur botez. Prin aruncarea în apa sfințită NU se iartă păcatele. Păcatele se iartă prin pocăință și prin îndreptare.
    Voi știți deja atitudinea mea față de purtarea baticului și fustei de către femei în biserică. Eu nu le consider obligatorii, dar susțin o ținută decentă. Ceea ce vedem noi la Bobotează, deloc nu are vreo legătură cu decența.
  • Preoții aruncă o cruce în apă și alții prin competiție o aduc. Este lipsă de respect pentru semnul crucii. În apă intră oamenii nepregătiți pentru temperatura scăzută. Unii zic că Dumnezeu îi va păzi în această zi. Haideți să vedem cum a procedat Hristos într-un caz similar. Înainte de activitatea sa misionară, Iisus a ținut un post de 40 de zile, în timpul căruia a venit diavolul ca să-l ispitească zicându-i Dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: „Îngerilor Săi va porunci pentru Tine şi Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbești de piatră piciorul Tău”. Iisus i-a răspuns: „Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău”. Ca urmași ai lui Hristos noi nu trebuie să-L ispitim pe Dumnezeu punând în risc viața noastră. A pune viața în pericol are doar atunci motiv creștinesc când trebuie să salvăm pe aproapele nostru.
  • În unele localități se trage cu pușca în cer. Unii duhovnici dau explicatii aberante acestei practici, cum ar fi renumitul duhovnic roman parintele Calistrar Chifan. Duhurile cele rele se alunga nu cu puștile sau alt armament, ci cu post și rugăciune. În oraș eu văd cozi imense de oameni care stau să ieie agheasmă. Sunt oameni care nu a fost la Liturghie, nu s-au rugat cu comunitatea, ei vin doar să ieie acea apă sfințită, care le-ar trata de boli sau le-ar aduce fericirea.

În practica cultului Bisericii Ortodoxe deseori se întâmplă că lucrurile cu adevărat importante să fie diminuate și substituite de altele, mai puțin importante sau nesemnificative. Adică se schimbă prioritățile. Aceasta se întâmplă și de Bobotează. Importanța majoră ca atare o are Liturghia. Participarea activă la Liturghie și împărtășirea cu Hristos. Da! cu Acel Hristos care S-a născut, S-a botezat, a murit și a înviat. Noi la Liturghie rostim cea mai importantă rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu. Însă toată această liturghie, în practica de azi, este substituită de luarea obligatorie a 5 litri de agheasmă.

Atitudinea față de această agheasmă prin postire înainte de primirea ei, râvna deosebită de a o primi stând la cozile lungi în frig, face ca ea să substituie pe Hristos.Nu mai avem nevoie de Hristos – avem apă magică!

Stimați ierarhi și preoți și ai Bisericii Ortodoxe, voi chiar nu observați această substituire a lui Hristos? Voi sunteți cei care puteți să îndreptați credincioșii spre Hristos. Faceți pe Hristos prioritatea nr.1. Îndemnați credincioșii, dar și antrenați-i să participe activ la Liturghie și să se împărtășească cu Hristos. Iar agheasma să fie ca un element al acestei sărbători, un element care nu-L înlocuiește pe Hristos.

Autor: Ion Andronache

loading...

Comments are closed.