(video) Chirtoacă sugerează că Năstase este populist în cazul Gaudeamus: „Comuniștii au făcut o crimă, acea clădire trebuia demolată demult!”

Andrei Năstase, Năstase la Gaudeamus, Dorin Chirtoacă, Chirtoacă despre Gaudeamus, cinematrograful Gaudeamus, clădire istorică, monument de arhitectură Chișinău, Gaudeamus se demolează, 40 de ani Chișinău, Platforma DA, PPDA, Năstase populist, populisme în jurul Gaudeamus, fost cinematograf

Discuțiile pe marginea demolării cinematografului Gaudeamus continuă. Fostul edil al Capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că edificiului cinematografului trebuie demolat pentru că utilitatea publică a acestuia a fost deja epuizată. Chirtoacă a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că fostul cinematograf construit de sovietici nu este un monument istoric și că în jurul acestuia se face acum prea mult populism.

„Acela nu e monument de arhitectură. Clădirea oricum urmează a fi demolată. Ce va fi în locul ei urmează să vedem”, a menționat Chirtoacă în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

Întrebat de Gheorghe Gonța dacă actele de privatizare și autorizare de demolare au fost obținute legal, Chirtoacă a declarat că în 2016 totul era legal. Acesta a mai subliniat că acum se face populism în jurul acestei demolări și că de fapt orice clădire care își epuizează utilitatea, trebuie dată jos, cu excepția monumentelor istorice.

Zilele trecute, primarul ales al Chișinăului, Andrei Năstase, a mers pe șantierul de la Gaudeamus și a făcut show politic. În pofida faptului că cinematograful nu mai lucrează de ani buni și nu reprezintă în sine un monument de arhitectură, Năstase s-a dat în spectacol declarând într-un live pe facebook exact contrariul.

„Peste noapte se dă jos un monument important unde s-au odihnit zeci de generații.”, a declarat Năstase.

Mai mult ca atât, Năstase a încălcat și dreptul la proprietate privată, dar și a forțat muncitorii să-și sisteze activitatea, chiar dacă nu avea nici un act juridic care să-i dea această împuternicire. Alături de Năstase s-au aflat și Alexandru Slusari, dar și fratele său, Vasile Năstase precum și alți activiști ai Platformei DA. Și dacă în cazul Gaudeamus Năstase și-a permis să încalce dreptul la proprietate privată, atunci în cazul sediului Platformei DA, care este un monument istoric, Năstase avea altă părere. În iulie 2017, când un grup de tineri au organizat la sediul PPDA un flashmob, Năstase invoca dreptul la proprietate privată și le cerea acestora să păstreze distanța de 5 m față de sediu, în posesia căruia a intrat în mod fraudulos, după cum se arată și într-o investigație realizată de Deschide.md.

Autorizația de demolare a cinematografului Gaudeamus a fost semnată încă în august 2016 de către viceprimarul Nistor Grozavu. Acesta declara că: „În locul cine­ma­to­gra­fu­lui Gau­dea­mus se pro­pune să fie rea­li­zată o nouă con­struc­ție. Atât clă­di­rea, cât și tere­nul afe­rent sunt pro­pi­e­tate pri­vată.”.

Dorin Chirtoacă a mai precizat că atunci când a semnat autorizația în 2016, aceasta prevedea și implicarea arheologilor pentru a stabili dacă sunt oseminte în subteran:

„Nu are sens păstrarea clădirii dacă e falimentară. Ea nu produce nici un fel de activitate economică. Nimeni nu mai merge acolo și e închis de ani de zile. După mine trebuie dat jos și acela cu consomolul de acolo, că tot e crimă ce au făcut comuniștii când au construit pe cimitir cele două obiective”. 

Proprietarii terenului au fost nevoiți să solicite intervenția Poliției pentru a cere primarului ales să părăsească teritoriul. Aceștia au dat asigurări că dețin toate documentele necesare pentru executarea lucrărilor.

 

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share