VIDEO // Companie moldovenească suspectată într-o schemă de TRAFIC de COCAINĂ din Suriname în Belgia

O companie din Republica Moldova, specializată în importul cărnii și cerealelor ar fi implicată într-o schemă de trafic de cocaină din America de Sud în Europa. Firma era folosită drept ”paravan” pentru introducerea drogurilor în Europa, cocaina fiind camuflată în saci cu orez. Înainte să ajungă orezul în țara noastră, cocaina ascunsă printre cerealele din saci, era descărcată în niște hangare dintr-un port din Belgia. Ulterior, când orezul a ajuns în Republica Moldova, a fost întors la vamă, deoarece cantitatea din saci nu corespundea cu cea indicată în documentele vamale.

Schema a fost dezvăluită de responsabilii de la Inspectoratul Național de Investigații, într-o conferință de presă. Potrivit acestora, compania moldovenească ar fi fost creată special de cetățeni belgieni și era administrată de cetățeni moldoveni. În urma unei operațiuni speciale, au fost depistate și confiscate 2200 de kilograme de cocaină.

”La începutul lunii decembrie 2018, au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, fiind depistate și ridicate mijloace probatorii care demonstrează activitatea acestei grupări criminale internaționale. La începutul anului  2019, în urma unei operațiuni speciale a forțelor de ordine din Republica Suriname, care a avut la bază informația obținută în rezultatul perchezițiilor efectuate în Republica Moldova, cu privire la societatea comercială ce figurează în corespondență, ca fiind societatea furnizoare de orez, au fost depistate și confiscate 2200 kg de cocaină”, a declarat Lilian Pascaru, șef adjunct al Direcției combaterea criminalității organizate din  cadrul INI, relatează TV8.

Potrivit oamenilor legii, în schemă ar fi fost implicate 37 de persoane, 20 dintre care au fost arestate. De asemenea, au fost confiscate mijloace financiare și alte bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro, proveniți din urma activităților criminale și sechestrat 12 mașini de lux.

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, potrivit Codului penal al Republicii Moldova aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, iar potrivit Codului penal al Regatului Belgiei, pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 5 la 10 ani.

Operațiunea de destructurare a avut loc grație eforturilor consolidate la efectuarea măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală  a unui grup comun de investigații format din procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Centrului de analiză a informațiilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, procurori și angajații poliției Judiciare Federale Oost-Vlaanderen din Regatul Belgiei, în comun cu organele de drept din Republica Suriname, sub egida Europol.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share