VIDEO // Constantin Starîș, deputat PCRM, a criticat dur “euro integrarea” la Adunarea Generală a Partidului Stângii Europene din Ljubljana

Deputatul PCRM, Constantin Starîș, a criticat dur modul în care se realizează “euro integrarea” Republicii Moldova, în cadrul Adunării Generale a Partidului Stângii Europene din Ljubljana.

„Euro integrarea în Moldova s-a transformat într-o ideologie totalitară impusă cu forța. În numele euro integrării, serviciile secrete sunt învestite cu puteri similare Gestapo-ului, iar numărul structurilor de forță care au dreptul să-i spioneze pe compatrioți, să le intercepteze convorbirile și să le citească corespondența este în continuă creștere. Pluralismul de opinii este practic eliminat, iar discuțiile lipsesc. Toate structurile cheie ale statului, inclusiv Curtea Constituțională și Procuratura Generală, sunt capturate de către clanul din fruntea guvernării”, a declarat Starîș.

„Putem afirma cu certitudine că Republica Moldova este un stat capturat, ținut ostatic de către o mână de politicieni necompetenți și complexați, care au șters granița dintre democrație, statul de drept cu care cetățenii moldoveni asociază Europa și dictatura totalitară. Nu la o asemenea euro integrare am visat noi când am început acest proces la începutul anilor 2000, văzând în el, în primul rând, o reformă internă, o modernizare a tuturor sferelor vieții de stat și obștești a țării în conformitate cu standardele europene înalte. E drept, și Europa, și standardele europene în acele vremuri romantice erau un pic altele”, a subliniat politicianul moldovean.

„Pentru a începe negocierile de aderare la UE, țara trebuie să îndeplinească cel puțin niște criterii minimale de start. Moldova este astăzi cea mai săracă țară din Europa, cu o populație care se pauperizează rapid. Este o țară cu un nivel al inflației care a constituit aproape 50% în ultimii trei ani. Este o țară cu o datorie externă și internă în creștere rapidă. Creditele pe care le primește Moldova sunt utilizate pentru consumul curent, nu pentru dezvoltare. Este o țară în care investițiile străine scad anual, iar cele proprii lipsesc cu desăvârșire. Este o țară a funcționarilor publici care și-au majorat salariile cu 300%, în timp ce pensiile mizere au fost indexate doar cu jumătate din nivelul inflației.

În același timp, birocrația europeană, îndemnată de lobby-ul american, se comportă față de dictatura moldovenească după un principiu bine-cunoscut: „fiul de câine, dar fiul nostru de câine”.

Reforma justiției, care a început cu demiterea rușinoasă și ilegală a procurorului general, s-a încheiat cu un eșec răsunător. Lupta împotriva corupției? În ultimii trei ani, niciun reprezentant al guvernului, al partidului de guvernare, nici măcar nu a ajuns sub suspiciune. Ca să nu mai vorbim de deschiderea unor dosare penale. Iar asta după achiziționarea de resurse energetice extrem de scumpe, fără licitații, în condiții de stare de urgență, scandaluri legate de devizele umflate pentru construcția infrastructurii și așa mai departe”, a menționat deputatul PCRM.

„Cu ce a meritat Moldova de astăzi nu doar statutul de țară candidată, dar și începerea negocierilor pe care guvernarea le folosește în scopuri electorale, stabilind referendumul privind euro integrarea în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, un referendum lipsit de sens din punct de vedere juridic?”, a declarat politicianul.

„Actuala guvernare, pierzând alegători, își pierde și potențialii aliați. Acest lucru a fost demonstrat de cele două conferințe care au avut loc la Chișinău, reunind practic întreg spectrul politic al țării – de la stânga și centru la dreapta și chiar la ultra dreapta, juriști și economiști importanți. Și toți au vorbit despre faptul că regimul actual din Moldova este dictatorial, autoritar, incompetent și distruge propriul stat. Este un regim al declarațiilor goale, nu al acțiunilor constructive. Inclusiv în ceea ce privește modernizarea și integrarea europeană.

A negocia cu un asemenea regim este ca și cum ai negocia cu teroriștii care au luat ostatică o țară întreagă, din care cetățenii apți de muncă fug în masă”, a concluzionat Constantin Starîș.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share