Alte știri

VIDEO. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcția Japoniei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Abe a mai spus că a vorbit la telefon cu președintele american Donald Trump, care a spus că țara sa este „100% alături de Japonia”.

Oficiali japonezi au spus că racheta s-a dezintegrat deasupra mării la est de insula nordică japoneză Hokkaido, fără să provoace daune. Ei au adăugat că racheta care a zburat 2700 km și a atins o altitudine de 550 km pare să fi fost de același tip ca puternica rachetă cu rază medie de acțiune lansată de nord-coreeni în mai, având capacitatea de a atinge partea continentală a Statelor Unite.

Pentagonul a spus că racheta nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord. Dar comandamentul statelor majore reunite ale forțelor armate americane a spus că s-a pus de acord cu comandanții militari sud-coreeni că aliații sunt datori să dea o „ripostă puternică”, inclusiv prin „măsuri militare” – a informat agenția sud-coreeană Yonhap.

Cea mai recentă lansare a venit după ce Coreea de Nord s-a plâns la ONU în legătură cu exercițiile militare comune americano-sud-coreene, pe care le-a numit „provocatoare”.

Milioane de japonezi din nordul țării s-au trezit marți dimineață cu mesaje pe telefon avertizându-i să se pună la adăpost. Sirenele au sunat în localitățile aflate pe traseul rachetei care a traversat insula Hokkaido în aproximativ două minute, căzând în ocean la peste 1000 km est de extremitatea ei estică.

Măsurile de securitate sporite au provocat întârzieri în transportul feroviar și în transportul public din metropola nordică Sapporo, oraș cu aproape două milioane de locuitori.

Este prima oară după multă vreme când amenințarea nord-coreeană, prezentă mereu în discuțiile din presă, capătă un aspect concret pentru japonezi.

Chiar și la Tokyo, la o distanță de peste 700 km de traiectoria rachetei nord-coreene, unele curse feroviare au fost suspendate, în vreme ce din stațiile de amplificare ale gărilor se putea auzi anunțul. „O rachetă nord-coreeană trece pe deasupra Japoniei”, iar călătorii au fost sfătuiți să se adăpostească în săli de așteptare sau în trenuri.

Mulți japonezi au spus însă că nu au avut habar cum ar trebui să reacționeze la avertismentele primite pe telefon sau radio.

„Am fost trezită de alerta pe telefonul mobil”, a spus agenției Reuters Ayaka Nishijima, funcționară din Morioko, în Hokkaido, adăugând: „Nu m-am simțit deloc pregătită. Oricum nu avem unde să fugim, nu există vreun refugiu subteran, așa că nu ne rămâne decât să ne îndepărtăm de fereastră”.

Coreea de Nord a făcut zeci de teste cu rachete balistice sub conducerea lui Kim Jong Un – cel mai recent chiar sâmbăta trecută – dar lansarea lor deasupra Japoniei este ceva mai rar.

Fenianul a lansat în 2009 o rachetă deasupra Japoniei, spunând că urma să plaseze pe orbită un satelit de comunicații, dar Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au ajuns la concluzia că a fost de fapt un test balistic.

loading...

Comments are closed.