VIDEO // Creștere alarmantă a escrocheriilor bancare în Bălți: Poliția a lansat o campanie de prevenire

În municipiul Bălți, escrocheriile bancare sunt tot mai frecvente, fiind înregistrate zece cazuri doar în luna ianuarie 2025. Potrivit poliției, cele mai multe fraude au vizat sustrageri de pe cardurile bancare, dar și înșelăciuni pe platforme online de investiții, informează telegraph.md, cu referire la TV Nord.

Gheorghe Dragan, șef adjunct al Secției Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți, explică fenomenul:

”În ultima perioadă de timp, datorită dezvoltării continue a sistemelor electronice de plată, precum și popularitatea rețelelor de socializare, se atestă un șir de infracțiuni de escrocherie ce atentează la sursele financiare ale persoanelor. Numai în luna ianuarie 2025, am avut zece infracțiuni comise, dintre care opt au fost sustrageri anume de pe cardurile bancare, altele două sunt legate de platformele online de investiții.”

Locuitorii orașului recunosc că fenomenul escrocheriilor bancare este tot mai prezent și recomandă prudență:

”Oamenii nu trebuie să reacționeze la toate mesajele, la toate telefoanele, nu trebuie să acceseze link-urile care sunt transmise. Trebuie să se securizeze ei pe sine.”

”Mai ales când sună numere necunoscute, mai bine să nu răspunzi.”

”Trebuie să fie atenți, să nu cedeze în fața emoțiilor când li se spune că s-a întâmplat ceva cu fiica, fiul sau ginerele. Măcar să se numere până la zece și apoi să ia o decizie.”

Pentru a combate acest fenomen, Inspectoratul de Poliție Bălți a lansat o campanie de informare, desfășurată între 17 februarie și 20 mai.

”De către Inspectoratul de Poliție al municipiului Bălți a fost demarată o campanie de informare referitor la fraudele de pe cardurile bancare și schemele de escrocherie care sunt la ziua de astăzi în vogă. Campania respectivă este la nivel local și poartă un generic de: ”Siguranța banilor tăi îți aparține”. O să fim prezenți fizic în municipiul Bălți cu oferirea informației utile prin intermediul pliantelor informative, prin intermediul discuțiilor cu cetățenii. De asemenea, vom amplasa informațiile utile în cutiile poștale, pe parbrizurile unităților de transport.”

Poliția îndeamnă cetățenii să fie vigilenți, să nu ofere datele cardurilor bancare necunoscuților și să evite accesarea link-urilor suspecte.

Total
0
Shares
Total
0
Share