(video) Cum faci din Dacia o mașină electrică și mergi aproape gratis

Dacia, Dacia Logan, Dacia face mașini electrice, mașini electrice, Dacia Duster

Din 2017 există declarații oficiale ale Renault și Dacia că lucrează la o mașină electrică. Pe piață încă nu a ajuns. Însă, dacă vrei un așa autovehicul, e timpul să pui mâna la treabă și să o transformi pe cea pe care deja o ai. Nu e ieftin, dar la final s-ar putea să ieși în câștig.

Dacia Logan e o mașină decent, cu un preț corect. Mai ai și Sandero, și Duster care livrează cu un raport preț – calitate onorabil. Cea mai populară e varianta Logan și pe așa ceva poți avea motor electric. Sigur, nu-i ieftin, dar poți gândi în economie de combustibil. Unde mai pui că ești parte activ în lupta cu schimbarea climatică.

Cum Dacia e inspirată de Renault, iar acum e sub controlul companiei franceze, nu-i o surpriză că tot un francez a făcut-o electrică. Ne e singurul însă, dar e cel care s-a remarcat cel mai mult.

Dacia electrică a apărut acum cinci ani, cu mult înainte să se discute de ea

Marc Areny, francezul care a transformat o Dacia Logan într-o mașină electrică, și-a prezentat proiectul în 2014. Atunci, mașina era deja omologată RAR să circule pe străzi. El a folosit ca „material” de bază un Logan din 2005. L-a costat 13.000 de euro și a obținut un autoturism eco.

În caz că vrei să faci așa ceva acasă, el a prezentat pe scurt procesul. A scos motorul clasic, a păstrat cutia de viteze şi ambreiajul şi a adaptat un motor electric. A folosit baterii cu litiu, care cântăreau 190 de kilograme, și și-a făcut mașină electrică. Tot ansamblul se baza pe cinci componente de bază şi cabluri suplimentare.

Autovehiculul creat atunci avea o autonomie de 200 kilometri și el a calculat un cost de un leu per suta de kilometri. Partea proastă era timpul de încărcare: șapte ore. A muncit însă la proiect aproape doi ani, pentru că a făcut-o de la zero.

Cât costă bateriile pentru o Dacia Logan electrică? Areny a povestit că bateriile le-a luat din China și America și erau proiectate pentru 3.000 de cicluri, adică circa 10 ani. Mașina era dotată cu 30 de baterii. A câte 200 de euro fiecare, costul total a fost de 6.000 de euro.

Unde a ajuns francezul în cinci ani cu mașina electrică făcută acasă?

Aveny a vorbit la începutului anului despre ce-a reușit să facă cu Dacia electrică. El a finisat acel prototip și-a ajuns să dezvolte o afacere în jurul transformării mașinilor clasice într-unele electrice. Mai mult, mașina e alimentată chiar la rezervor, acolo unde până acum băgai benzină sau motorină.

Ca să ajungă în acest punct, l-a costat în total 25.000 de euro. Dar, în prezent, poate face conversia cu circa 15.000 de euro. Costă mai mult decât ce-a făcut pe primul model, pentru că toate lucrurile sunt, pe scurt, mai finisate. Ai consolă centrală să vezi consumul (în locul unor indicatoare provizorii) și motorul electric e mai bine integrat în spațiul din față. Autonomia a rămas la 200 de kilometri. Poți să vezi ce vinde francezul pe site-ul său EVshop.

Logan care te ține și 500 de kilometri cu o încăcare

Cea mai promițătoare Dacia electrică a venit însă de la compania Prime Motors Industry din București, în 2016. Tot Logan a fost modelul ales, dar compania a dus un pic mai departe dotarea cu baterii și asta a fost partea promițătoare. Astfel, sunt trei seturi: 11 kWh (125 de kilometri), 22 kWh (250 de kilometri) și 45 kWh (500 de kilometri).

Ce s-ar putea să te întristeze e prețul pentru ultima: circa 26.000 de euro fără TVA. E cam cât ai da pe o mașină electrică dezvoltată așa încă din fabrică. Dar pentru cea mai mică autonomie ai avea de plătit 15.000 de euro și 18.000 de euro pentru autonomia de 250 km. Pentru setul de 11 kWh, încărcarea ar dura 20 de minute cu încărcător rapid și între cinci și șase ore la priză, acasă.

Partea proastă la astfel de mașini Dacia modificate e că viteza maximă e de circa 110 km/h. Însă, pentru oraș, e suficient. Iar economia o poți face de fiecare dată când încarci la stații de la magazine sau unele puse gratis la dispoziția utilizatorilor.

Sursa: Playtech.ro 

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share