VIDEO // Cum se pregătesc biatloniștii juniori pentru Jocurile Olimpice

Doar o singură săptămână a rămas până la startul celei de-a patra ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret, care se vor desfășura în perioada 19 ianuarie – 1 februarie 2024 la Gangwon (Coreea de Sud). La competiții vor participa 1900 de sportivi din lumea întreagă, printre ei fiind și cinci compatrioți de-ai noștri, care vor reprezenta Republica Moldova în cadrul probelor de biatlon și schi fond: Vladislav Maistrov, Arina Rusu și Dinu Belevac (tustrei biatlon), Emilia Sainciuc și Mihail Carpov (ambii schi fond). Acești tineri sunt pe cale de a-și încheia pregătirile ce au loc în localitatea austriacă Obertilliach, iar luni, la 15 ianuarie, se vor deplasa în Satul Olimpic din Coreea de Sud.

Suporterii și colegii vor avea ocazia să-și petreacă din Viena echipa, după care sportivii olimpici vor decola spre destinație. Din partea lui Dmitri Torner, Președintele Federației de Biatlon din R. Moldova, tinerii atleți vor avea parte de surprize și cadouri.

„Negreșit că ne dorim ca tinerii sportivi moldoveni să beneficieze de mai multă atenție și ca această Olimpiadă să fie cu adevărat prima în viața lor, însă nu unica. Ei au fost educați în Moldova, și mai este necesar să se investească mult în pregătirea lor. Totuși, ei de pe acum debordează de dorința de a aduce victorii pentru țară. Vom face neapărat ca ziua în care vor merge la Jocurile Olimpice de Tineret să le rămână pentru totdeauna în memorie, chiar dacă deocamdată sunt petrecuți fără onoruri de stat!”, a relatat Dmitri Torner.

În timpul unui antrenament, tinerii sportivi au filmat câteva mesaje video, în care au povestit ce înseamnă pentru ei participarea la evenimentul olimpic și câte eforturi și responsabilități își impun.

„Jocurile Olimpice sunt pentru fiecare dintre noi o experiență nouă și constituie cel mai important pas în cariera noastră de până acum. Lucrăm pentru a reuși performanțe cât mai bune și a ne crea cele mai frumoase amintiri, pentru a reprezenta țara cu demnitate și mândrie!”, se spune în mesajul comun al sportivilor.

La rândul său, antrenorul Anton Talmaza este de părere că „Pregătirile în vederea evoluției la Jocurile Olimpice decurg conform unui plan bine stabilit. Avem la dispoziție toate condițiile necesare în acest sens. Iar membrii echipei, în pofida tinereții lor, au devenit profesionali veritabili, dând dovadă de multă responsabilitate în tot ce ține de antrenamente, regimul de recreere și cel alimentar. Astăzi am exersat tragerea la țintă și reluarea cursei după această etapă. Unele detalii tehnice suferă de imperfecțiune, însă este important că sportivii sunt conștienți de acest lucru și depun eforturi la antrenamente pentru a le corecta.

Anton Talmaza s-a alăturat echipei de antrenori a selecționatei de juniori începând din luna noiembrie 2023. Anterior a activat timp de patru ani în calitate de tehnician la o școală sportivă de copii, așa că acum a găsit repede limbă comună cu tinerii atleți. La Gangwon, echipei i se va alătura antrenorul principal al reprezentativei naționale de juniori, Nadejda Bria, precum și antrenorul Sveatoslav Maliutin. De remarcat că sub bagheta lor evoluează lotul național de seniori la etapa Cupei Mondiale de la Ruhpolding, Germania, ce se va încheia pe 14 ianuarie curent. La aceste competiții, Maxim Makarov a demonstrat în data de 11 ianuarie un rezultat de-a dreptul excelent la etapa de tragere în cadrul ștafetei masculine, clasându-se în top 10, fapt remarcat chiar și de comentatori străini.

Total
0
Shares
Total
0
Share