Politică

(video) Deputat ucrainean despre votul în favoarea Rusiei de la APCE: „Susțineți omorurile ucrainenilor, susțineți anexarea Crimeei”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Membrul delegației ucrainene la APCE a ținut un discurs în fața deputaților, în care a spus că cei care au susținut revenirea Rusiei la organele de conducere APCE, susțin și acceptă anexarea Crimeei, a Donbasului și omorurile ucrainenilor în acest război. Printre cei care au susținut această decizie, se numără și deputații Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea.

Deputatul ucrainean spune că pentru 70 de milioane de arginți, aceste persoane sunt gata să uite sau să ierte ucigașii cetățenilor ucraineni. Bereza îi acuză pe votanți de faptul că au trădat principiile și valorile europene și democratice.

Acesta spune că pretextul ca 140 de milioane de ruși să aibă acces la o justiție internațională este unul greșit, fiindcă „există precedente când era o decizie a CEDO în cazul activistului tatar, Edem Bekirov, privind transportarea acestuia din izolator în spital, o decizie oficială a europenilor, ignorată însă de Rusia, cum a ignorat și alte decizii, pentru că îi sunt indiferente drepturile omului.”

Bereza spune că deputații din Consiliul Europei sunt de acord cu ceea ce face Rusia pe teritoriul Ucrainei. „Dar este dreptul vostru. Dacă după toate scandalurile în care a fost implicată Rusia, considerați că aceasta trebuie întoarsă în organele de conducere APCE, înseamnă că Consiliul Europei nu mai are posibilitatea morală să lucreze în Ucraina. Se pare că trebuie să își strângă bagajele, noi probabil nu vom prelungi memorandumul de colaborare cu CE.” 

Deputatul ucrainean spune că o organizație care ignoră standardele europene de drept, morală și valori, nu are cum să mai conlucreze cu Ucraina. „Vreau să spun că, întoarcerea Rusiei aici nu înseamnă crearea unui dialog, dar este susținerea Rusiei în ocuparea Crimeei, ocuparea Donbasului, uciderea ucrainenilor. Nu văd motive să mai fiu aici, unde se încalcă principiile Consiliului Europei”. 

Amintim că, Consiliul Europei a restabilit dreptul de vot Federației Ruse la APCE, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după anexarea Crimeei. Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă. La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei – socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

loading...

Comments are closed.