Politic

VIDEO // Deputatul PAS Dan Perciun, despre creșterea prețurilor pe piața gazelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputatul PAS Dan Perciun, despre creșterea prețurilor pe piața gazelor naturale:

Cred că acea formulă de preț pe care am obținut-o în urma negocierilor, care asigură un preț de achiziție de 2 ori mai mic decât prețul de piață, nu este o formulă rea. Evident că, în condițiile creșterii prețurilor de pe piața internațională, a atras după sine și majorarea tarifelor.

Faptul că noi am avut situația în care, în luna decembrie, prețul la gaz s-a majorat practic cu 60% peste noapte, arată că ne confruntăm cu o piață în care prețul nu este determinat în funcție de cerere-ofertă, dar există aspecte, evident politice, care influențează. De aceea, era foarte complicat în luna noiembrie să avem certitudinea clară în care direcție vor evolua prețurile, iar estimările care s-au făcut, porneau de la analizele disponibile public la nivel internațional.

Ceea ce vedem în prezent, este că unele analize și previziuni economice diferă în realitate, față de ceea ce se intuia și am văzut, în schimb, o continuă creștere a prețurilor la gazele naturale față de luna noiembrie.

Astfel, ajungem astăzi într-o situație complicată sub 2 aspecte:

1. Plățile populației și tariful majorat, care în circumstanțele actuale, riscă să fie majorat la un moment dat, în continuare.
2. Pe de altă parte, avem problema ce ține de acumularea datoriei din partea Moldovagaz către Gazprom, care este o problemă, în primul rând a MoldovaGaz, dar care pune sub semnul întrebării posibilitatea livrării de gaze de mai departe.

Pentru prima problemă, care ține de plata la gaz a populației, soluții sunt; mesaj cu care am venit și în luna noiembrie – că inevitabil prețurile vor crește, dar guvernarea va veni cu un pachet de compensații, care deja a fost implementat, dar în condițiile actuale, deja putem să vorbim despre necesitatea oferirii unui pachet de compensații mai mare.

loading...

Comments are closed.