NASA a anuntat in cadrul unei conferinte de presa cele mai recente date obtinute de la roverul Curiosity.
Curiosity, un rover administrat de NASA, a detectat numerosi compusi organici la suprafata planetei Marte si fluctuatii sezoniere ale concentratiei de metan din atmosfera martiana. Aceste descoperiri, anuntate joi de cercetatorii americani, reprezinta unele dintre cele mai puternice dovezi aduse vreodata in sprijinul teoriei potrivit careia planeta Marte a putut in trecutul ei sa intretina viata.
Specialistii NASA au insistat asupra faptului ca ar putea sa existe o serie de explicatii non-biologice pentru ambele descoperiri facute de roverul Curiosity intr-un sit de pe Marte – Craterul Gale – si, din acest motiv, chestiunea vietii martiene ramane, deocamdata, o intrebare chinuitoare si fara raspuns.
Trei tipuri diferite de molecule organice au fost descoperite atunci cand roverul Curiosity a forat pana la adancimea de 5 centimetri intr-un argilit vechi de 3,5 miliarde de ani, o roca sedimentara cu granulatie fina, in Craterul Gale, ce pare sa fi fost o zona in care s-a aflat un lac de mari dimensiuni, intr-o epoca in care Marte era mai calda si mai umeda decat planeta dezolanta din zilele noastre.
Curiosity a masurat, de asemenea, un ciclu sezonier neasteptat de mare in ceea ce priveste nivelurile minime ale metanului atmosferic de pe Marte. Aproximativ 95% din metanul prezent in atmosfera Terrei este produs de activitati biologice, insa oamenii de stiinta americani spun ca este prea devreme pentru a sti daca metanul martian este la randul lui asociat cu viata.
Moleculele organice reprezinta „caramizile” de baza ale vietii, desi ele pot sa fie produse si in urma unor reactii chimice necorelate cu formele de viata. Cercetatorii spun ca este prematur sa se pronunte daca acei compusi organici martieni au rezultat in urma unor procese biologice.
Posibilitatea de a afla daca alte planete in afara de Terra au gazduit forme de viata, poate chiar in forma microbiana, reprezinta una dintre cele mai importante intrebari din stiinta.
„Exista trei surse posibile pentru materialul organic”, a declarat Jennifer Eigenbrode, astrobiolog la Goddard Space Flight Center, un centru NASA aflat in Maryland. „Prima este viata, despre care nu cunoastem inca nimic pe Marte. A doua ar fi meteoritii. Iar ultima este reprezentata de procesele geologice, care inseamna chiar procesele de formare a rocilor”, a adaugat aceeasi cercetatoare.