Alte știri

(Video din Franța) În premieră, la Strasbourg, a fost inaugurată o expoziție de covoare tradiționale din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

La Strasbourg, în ,,La Grande Salle de l’Aubette”, ieri, a avut loc inaugurarea expoziției de covoare și costume tradiționale din Republica Moldova – ,,Poeme țesute”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei și cu suportul Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.

La vernisare au participat ministrul Monica Babuc, viceprimarul orașului Strasbourg, Nawel Rafik-Elmrin, concetățeni stabiliți în Franța, precum și alți distinși oaspeți. Publicul s-a delectat cu prestația extraordinară a artiștilor autohtoni Geta Burlacu și Petru Haruța.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a afirmat: ,,Se spune că prin meșteșuguri putem salva spiritul tradiției, iar prin tradiție se poate salva sufletul unui neam. Fără îndoială, soarta poporului nostru s-a țesut la fel precum străvechiul covor, s-a compus precum se compune un costum popular – fir cu fir, motiv cu motiv, piesă cu piesă, de la lână brută la fir, la țesătură. Bunicile, mamele, surorile noastre ne-au transmis prin covor și prin portul popular străbun mesaje de iubire și înțelepciune, cumințenia și credința în bine. Piesele expuse în cadrul Expoziției ,,Poeme țesute” pot fi citite și descifrate asemenea unor scrisori din depărtare. Vă îndemn să le citim împreună”.

Viceprimarul orașului Strasbourg, dar și alți invitați s-au arătat foarte interesați de diversitatea covoarelor și costumelor tradiționale, apreciind măiestia, frumusețea și finețea lucrului manual, varietatea, precum și complexitatea tehnicilor de confecționare a acestora.

Expoziția, care are ca scop promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, dar și crearea unor noi punți de comunicare în diasporă, indispensabile păstrării valorilor și tradițiilor noastre comune, este găzduită de către ,,La Grande Salle de l’Aubette” (31 Place Kléber, 67000 Strasbourg) și este deschisă publicului în perioada 23-29 aprilie, când se desfășoară sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

loading...

Comments are closed.