VIDEO // Dodon a vorbit presei din Rusia despre posibilitatea aducerii trupelor NATO în Moldova

Autoritățile moldovenești pot folosi oricând ajutorul Curții Constituționale pentru a aduce trupe NATO în țară în orice moment, în ciuda neutralității statului, a declarat fostul președinte al Republicii Igor Dodon într-un interviu acordat RIA Novosti.

„În 2016-2017, Curtea Constituțională a Moldovei a adoptat o hotărâre conform căreia statutul de neutralitate nu joacă deloc niciun rol. Se spune că dacă Guvernul consideră că este necesar să intervină a unor forțe pentru a-și rezolva problemele de securitate, atunci asta se poate face, în ciuda statutului neutru. Există o astfel de decizie a Curții Constituționale, este în vigoare, nimeni nu a anulat-o”, a explicat Dodon.

Potrivit acestuia, dacă autoritățile vor să profite de acest scenariu, atunci le este mai ușor să se adreseze Curții Constituționale, decât să demareze procedura de revizuire a Constituției, care durează cel puțin șase luni. În plus, partidul de guvernământ nu va avea suficiente voturi în parlament pentru a schimba legea de bază a țării, a spus Dodon.

Conform Constituției Republicii Moldova, țara are un statut neutru, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Centrul de informare al Alianței funcționează în capitala Moldovei. În decembrie 2017, la Chișinău a fost deschis un birou de legătură cu NATO.

Săptămâna trecută, Președinția a negat afirmațiile lui Igor Dodon despre anumite acțiuni militare.

„O declarație plină de minciuni, cu scopul clar de a speria oamenii și a dezbina societatea. Totul – din disperarea că va trebui să răspundă pentru fărădelegile comise. Frica de închisoare îi face pe foștii actori politici să susțină tot mai deschis războiul rus din Ucraina, iar pentru a se salva ei sunt gata să sacrifice pacea și propria țară intereselor rusești”, a răspuns Președinția, scrie zdg.md

Total
0
Shares
Total
0
Share