Politic

VIDEO // Dumitru Alaiba a devenit “inamicul presei”: Voi v-ați pălit la cap acolo cu totul sau ce?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Comisiei Economie a Parlamentului, Dumitru Alaiba, a devenit oficial „inamicul presei”, după ce l-a intimidat pe jurnalistul PRIME Sergiu Gurdiș. Centrul pentru Jurnalism Independent l-a inclus pe deputatul PAS in lista „INAMICII PRESEI”, în care se regăsesc demnitari și funcționari care își permit să intimideze reprezentanții mass-media printr-un limbaj licențios, un comportament violent sau îngrădesc accesul la informații de interes public și la libertatea de exprimare.

„Da, bineînțeles, printr-o formă sau alta vom continua să spunem că respectăm integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că mai mulți formatori de opinie consideră că Republica Moldova achită un preț exagerat de mare la gaz, pentru că Maia Sandu a participat la Platforma Crimeea, iar prin acest gest și-a arătat lipsa de respect ață de Federația Rusă.

„SERGIU GURDIȘ: Dumneavoastră ați discutat vreodată cu persoane interesate de faptul ca în Republica Moldova să fie interzisă publicitatea în domeniul loteriei și a pariurilor sportive

DUMITRU ALAIBA: Voi v-ați pălit la cap acolo cu totul sau ce? Este o întrebare tâmpită, mă iertați de expresie.”

Dumitru Alaiba a recurs la intimidări și insulte după ce jurnalistul PRIME Sergiu Gurdiș l-a contactat prin telefon pentru a cere o reacție la informația potrivit căreia în spatele inițiativei legislative a lui Alaiba ar sta un general FSB din regiunea Breansk, care coordonează un site de pariuri sportive neautorizat în Moldova. Și asta în condițiile în care informația, oferită pentru PRIME de surse demne de încredere, care au solicitat să nu li se divulge identitatea, din motive de securitate, fusese discutată și în cadrul emisiunii „PRIME TIME”, la care participase prim-ministrul Natalia Gavriliță.

„Deputatul Dumitru Alaiba de la Partidul Acțiune și Solidaritate a reacționat cu intimidări la adresa reporterului Prime TV Sergiu Gurdiș, care i-a adresat câteva întrebări legate de informații cu privire la presupuse persoane implicate în promovarea inițiativei legislative a politicianului privind interzicerea publicității jocurilor de noroc”, precizează Centrul pentru Jurnalism Independent la rubrica „Inamicii presei”, în lista cărora a fost inclus Alaiba. De notat, că deputatul PAS este primul figurant inclus în 2021 în această listă.

Abia după ce a fost inclus în lista „inamicii presei”, Dumitru Alaiba a recunoscut că a greșit atunci când l-a intimidat pe jurnalistul PRIME Sergiu Gurdiș. Deputatul PAS a mai scris pe pagina sa de facebook că mulțumește Centrului pentru Jurnalism Independent pentru calificativul inamic al presei, precizând că a nimerit într-o companie selectă, dar „e prea mare onoarea, totuși”.

Organizația de media a lansat încă în 2013 rubrica „Inamicii presei”, cu precizarea că „libertatea presei este o componentă esențială a unei democrații sănătoase, iar persoanele cu funcții publice care încalcă acest principiu trebuie taxate”. Mai mult, periodic, de Ziua Libertății Presei, Centrul Independent de Jurnalism instalează în fața clădirii Parlamentului, „Panoul Rușinii” cu fotografii ale deputaților calificați drept „Inamici ai presei”.

De notat că în această săptămână, Dumitru Alaiba a amenințat televiziunile pe care le consideră incomode cu denunțarea la Consiliul Audiovizualului. Deputatul PAS a făcut aceste declarații în contextul în care jurnalista Oxana Bodnar l-a întrebat despre postarea pe pagina sa de facebok, în care s-a plâns că se simte atacat în legătură cu inițiativa sa privind interzicerea publicității pentru loterie și pariuri sportive și a lansat mai multe insulte la adresa celor care abordează acest subiect de interes public.

„OXANA BODNAR: Domnule Alaiba, nu sunt subiecte paralele.

DUMITRU ALAIBA: N-o sa auziți niciun comentariu util de la mine la subiectul dat.

OXANA BODNAR: Dar la cine v-ați referit? Cumva ați vorbit despre presă…

DUMITRU ALAIBA: După votarea în lectura a doua o să dau cu lux de amănunte toate detaliile și monitorizarea presei, tot, tot, tot…

OXANA BODNAR: Adică v-ați referit la un post de televiziune?

DUMITRU ALAIBA: Și la CCA o să ne adresăm…

OXANA BODNAR: La CA vă veți adresa? Dar în legătură cu ce știre, ca să știm, cu ce afirmație?

DUMITRU ALAIBA: Tot asta după votul în a doua lectură.”

Postul nostru de televiziune condamnă orice gen de atac și intimidare la adresa jurnaliștilor, precum și amenințările politicienilor privind răfuiala cu instituțiile de presă prin intermediul Consiliului Audiovizualului.

loading...

Comments are closed.