Alte știri

VIDEO // După reținerea lui Dorin Damir, un afacerist din Chișinău a prins curaj și a vorbit în fața presei despre atacurile împotriva campaniei sale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vlad Musteață, fondatorul firmei „Proimobil”, susține că, încă din anul 2016, se pun presiuni asupra sa pentru ca afacerea sa cu imobiliare să fie preluată în mod ilegal. Omul de afaceri menționează că a fost nevoit să plece din țară, chiar dacă avea copil de trei luni, din cauza amenințărilor la adresa sa și a familiei sale, transmite IPN.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Vlad Musteață a precizat, într-o conferință de presă la IPN, că trece printr-un calvar. „Ne-am trezit cu percheziții de la o instituție, de care nici nu am auzit până atunci de ea. Nemijlocit Nicolae Dumbrăveanu de la PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale – n.r.), cu o echipă de vreo șase procurori, era a doua zi după finalizarea amnistiei, am avut percheziții, după care s-a stabilit un control fiscal. Controlul fiscal a confirmat că noi activăm legal, nu avem nicio încălcare. Și atunci au început să se întâmple lucruri stranii – prin diferite persoane a început să-mi fie transmis mesajul că problema nu este în evaziune fiscală sau în activitatea firmei. Problema mea poate fi rezolvată doar de la GBC. Am rămas stupefiat, pentru mine era un șoc, nu știam pe nimeni. Ulterior, după mai multe luni, tot mai des primeam mesaje că pot fi arestat în orice zi, pentru că cineva din interiorul sistemului oligarhic dorește să-mi preia afacerea, ceea ce pentru mine la momentul ăla era inimaginabil. Și prin diferite mesaje ascunse, mi se dădea de înțeles că nemijlocit Dorin Damir e implicat în asta și că anume el dorește să fie proprietarul acestei afaceri. Vorbim de anul 2017, primăvara, toate instituțiile statului, capturate”, a specificat fondatorul firmei Proimobil.

Omul de afaceri a adăugat că, în vara 2017, a mai avut încă un control fiscal, care tot a demonstrat că firma activa legal. „În august 2017, avem percheziții, peste 20-30 de procurori, polițiști de la PCCOCS și mascați, cu show mediatic, în toată perioada asta mergea o campanie de denigrare personală a mea. Imediat, în prima zi, două persoane au fost arestate. La majoritatea agenților (imobiliari – n.r.), care sunt persoane de 20-23 de ani, li s-a transmis că minimum 10 persoane vor fi arestate. Toți, practic, au fost impuși să dea declarații împotriva mea. În baza acestor declarații, FISC-ul (Serviciul Fiscal de Stat – n.r.), în două-trei săptămâni, a emis act fiscal cu amendă calculată în jur de 50 de milioane de lei. Și, în paralel, din partea lui Dorin Damir, prin intermediul apropiatului său, Octavian Orheianu, primeam mesaje că doar ei pot rezolva, toată situația e la control la dânșii și mi se imputau niște sume de bani să le transmit pentru aplanarea problemelor, adică pentru a nu mai fi închiși alți agenți. Paralel, se făceau percheziții la doamne însărcinate, mă sunau părinții persoanelor arestate. Mi s-a dat totuși de înțeles că scopul de bază este ca eu să cedez afacerea, pentru că ei erau interesați de domeniul imobiliar, era programată Prima Casă, trebuia să fie lansată, și regimul oligarhic dorea să dețină monopol pe piața imobiliară”, a detaliat Vlad Musteață.

Businessmanul a adăugat că, în 2019, practic în toată administrația firmei erau puși oameni de-ai lui Octavian Orheianu și de-ai lui Dorin Damir. „În 2019, când deja s-a schimbat regimul, practic, am încercat cumva să scăp de ei și practic toată firma, toți agenții, am vrut să plecăm, la care am fost amenințați că la toți li se vor deschide dosare penale și că „o să veniți în genunchi la Orheianu și o să vă rugați să vă închidă dosarele. În acea perioadă, eram filat ilegal, apăreau diferite filmulețe pe Facebook, adică era din nou în 2019 o campanie de denigrare a mea personală și un atac de dosare penale, la fel ca în 2017. Chiar dacă în acești ani ceva s-a schimbat în sistemul juridic, dar deja de vreo doi ani primesc amenințări de diferit tip, inclusiv în privința sănătății, integrității familiei mele și a mea. Problema este că această situație nu se finalizează. Anii au trecut, regimul s-a schimbat, dar această grupare la moment există și îmi trimite mesaje de genul că „Orheianu vrea să îți taie picioarele, că noi știm unde locuiește familia ta”. Suntem în 2021, dar primesc mesaje ca în anii 90”, spune Vlad Musteață.

Potrivit omului de afaceri, din 2017, sunt vreo 10 dosare deschise pe numele său și unor rude, dar și pe numele unor foști angajați ai firmei. „Trebuie să luptăm cu morile de vânt, cu justiția, să demonstrăm nevinovăția noastră, când majoritatea agenților au dat depoziții că declarațiile lor au fost făcute sub presiune. După declarațiile mele din 2019 în privința acestei grupări nu s-a luat atitudine. Doar după perchezițiile din 2017, agenții care lucrau la firmă și familiile lor au plecat peste hotare, pentru că s-au speriat de ceea ce se poate întâmpla. Care afacere? Vorbim de o presiune, pe care majoritatea nu au putut să o suporte, situația mea nu este unică. Așa dosare, create la comandă în privința business-ului mijlociu, au fost multe. Multe afaceri au fost închise, oamenii au plecat peste hotare, o sumedenie de locuri de muncă, care s-au pierdut pentru țară.

Fondatorul firmei „Proimobil” cere Procuraturii Generale să ia atitudine față de aceste ilegalități. „Chiar suntem la limită. Două săptămâni în urmă la fel mi s-au transmis mesaje că, dacă nu-mi retrag plângerile, am fost amenințat cu viața. Nu e vorba doar de mine, e vorba de o clasă întreagă de tineri, care vor să vadă viitorul în țara aceasta”, a relevat Vlad Musteață.

loading...

Comments are closed.